Emrah ÖZBEKLİ / 11.10.2023
IONIQ 6: Hyundai Motor Company tarafından üretilen en son model elektrikli ( EV ) otomobildir. Nehir taşlarının doğal kıvrımlarından ilham alan, göz alıcı ve etkili bir siluet yaratan şık aerodinamik bir tasarıma sahip olan IONIQ 6 tasarımın görünümünde doğal güzellik ve modernlik duygusunu uyandırması amaçlanmış, bence başarılı da olmuş.
Önceki Ioniq versiyonları bir yana bu tasarım gerçekten hoşuma gitti. Biraz Porsche 911'den esintiler var ama olacak o kadar. 0,21 cd rüzgar katsayısı sıra dışı aerodinamik yapı sağlamaktadır.
Hyundai'nin elektrikli araçlar için özel olarak tasarladığı Elektrikli Küresel Modüler Platform (E-GMP) üzerine inşa edilmiş. Benzinli modelleri de olsa süper olurdu.
IONIQ 6 farklı akü boyutları ve motor konfigürasyonları da dahil olmak üzere, çeşitli performans ve menzil seviyeleri sağlayan bir dizi güç aktarma organı seçeneği sunmuş ama Türkiye’de şu an için iki model satılacak; bunlarda 4x2 tek motor ve 4x4 çift motorlu olanlar seçenekler dahilinde olacak muhtemelen. Pil boyutuna ve konfigürasyonuna bağlı olarak IONIQ 6'nın tek şarjla yaklaşık 480 kilometreden fazla menzile sahip olduğu katalog bilgisi dahilinde. Kısa sürede önemli miktarda menzil sağlayabilen hızlı şarj özelliklerini desteklemesi de ayrı bir avantaj sağlıyor.18 dk da yüzde 10-80 arası değer vermiş ama istasyonun kW değeri ile doğru orantılı bir değer. Yani hızlı şarj istasyonunda 18 dk en az 200 km menzil elde edebildiğini belirtiyorlar.
IONIQ 6'nın iç kısmı şaşırtıcı derecede ileri teknoloji ve yüksek kaliteli malzemelerle iyi bir şekilde donatılmış. Hyundai resmen evrim geçirdi diyebilirim.
IONIQ 6, sürüş deneyimini geliştirmek için modern bir bilgi-eğlence sistemi, sürücü destek sistemleri ve bağlantı seçenekleri dahil olmak üzere ileri teknoloji özelliklerini de eklemiş, diyor ki ben Tesla’nın en büyük rakibiyim. ilk test sürüşü yapan yurt dışındaki otomobil yazarlarının değerlendirmelerinde bazı eksi yönleri olduğunu da belirtmişler. Geri görüş alanının çok kısıtlı olduğu ve bagaj hacminin yetersiz olduğu, arkadan itişli versiyonun performansının beklenenden az olduğu gibi notlar düşmüşler. Gaz tepkilerinin yumuşak geçişli olduğu ve kullanımı zevkli, yol tutuşunun iyi olduğu da ayrıca belirtilmiş.
Elektrikli araçlarla ilgili yazdığım yazı ile ilgili söylediklerimin sonuna kadar arkasındayım. Kesinlikle çevreci değiller.
Sıra dışı dizaynı dikkatimi çeken bu aracı inceleyip sizlere aktarmak istedim. Çünkü 2023 yılının otomobili seçilmiş IONIQ 6. Elektrikli sportif araç sevenlere hitap edecektir. Çünkü çok güçlü değil fakat performans değerleri tatminkar ve menzili gayet iyi dolayısıyla görüntüsü kadar sahip olduğu donanımları ses var görüntü yok algısını ortadan kaldırıyor.
Çinli markaların da pazara hızlı girişi Türkiye'deki elektrikli araç piyasasını salladı diyebiliriz ama uzun vadede ne gibi arıza problemleri yaşayacakları bilinmeden nispeten ucuz olmasından dolayı alınan bu araçlar ilerde sıkıntı oluşturabilir. Hali hazırda önde gelen otomobil markalarının elektrikli modelleri bile ne arızalar çıkarıyor bir bilseniz. Geleceğin mesleği elektrikli araç teknisyenliği net söylüyorum. Bu alanda büyük bir açık olacak. Şu anda hibrit teknolojileri adında bir bölüm var ama bu meslek işyerinde öğrenilir. Yazılım bilgisi ister, e haliyle tecrübe ister ki farklı arızalar gör ve çözüm ara.
Neyse gelelim Türkiye'deki elektrikli araç pazarına. Bir söylentiye göre de Tesla'da Türkiye'de fabrika kuracak deniyor. O zaman işler iyice kızışır ama istihdam sağlar, Ülke ekonomisine fayda sağlar da Bay Muska hikayeden nağmeler çekiyor. Keşke gelse ama gelmez o zat-ı muhterem. Yerli üretim elektrikli aracın basın danışmanlarının verdiği bilgilere göre kendi araçlarının satış rakamlarının en çok satan elektrikli araç olduğunu iddia etmelerinden sonra Tesla'nın Model Y teslimat sayısı (10200 adet) ve Çinli grubun satış rakamlarının en az E.Cross satışlarına yakın bir rakam olması ortalığı iyice karıştırdı. Otomobil Distribütörleri Mobilite Derneği’nin Eylül ayı açıklamaları Tesla’nın Türkiye’de satılan elektrikli araç pazarının % 50 sine sahip olduğunu açıkça göstermektedir. Düşünün Mart 2023-Eylül 2023 dahil satışları.
Yani 1.8 milyar avro yatırım yapılan TAGG' da işler kesat.
BYD Grubunun da Türkiye ye girecek olması pazarı alt üst edecek. Geçtiğimiz haftalarda İngiltere içten yanmalı araç üretiminin 2030'dan 2035 yılına kadar uzatıldığını açıkladı. Bu 2040'da olabilir, elektrikli araç furyası büyümeden şekil değiştirebilir, farklı bir yöne evrilebilir. Şu an için içten yanmalı motorlardan vazgeçmek, kurtulmaya çalışmak zor gözüküyor.
Benzin dizel yakıt fiyatlarının aşağı yukarı birbirine yakın olması benzinli araç satış oranını anlamlı ölçüde yukarı çekti. Türkiye’de en çok satılan binek otomobillerin genelde sedan dizel otomatik araçlarken yaşadığımız dönemdeki ekonomik zorluklar satış parametrelerini değiştirdi. Şu an benzinli otomatik ekonomik ne olursa satılıyor. Çok ironik bir anekdot anlatayım ‘’benzinle dizel aynı neden alayım ki’’ diye gelen cümlelere şunu eklemek isterim. Yılda 30-50 bin km üzeri yol yapmıyorsan zaten dizel araç almayınız ama dizel araçların bakımı pahalı, araçta pahalı vb. gerekçelerle benzin ile dizel aynı fiyat nasıl olsa gibi cümlelerde kurmayınız. Menzil farkı hala anlamlı. 1.0 lt turbo benzinli araçlar az yakıyor olabilir ama dizel araçlarla menzil konusunda rekabet edecek durumda değiller maalesef. Bütçesi dizel araçlara yetemeyen vatandaşlarımız yıllardır LPG’li araç kullanmaktalar. Fabrika çıkışı da olsa LPG motoru öldürüyor. Nerden mi biliyorum? İyi bir LPG marka bayiliği olan bir kişiye sormuştum. Kullandığın arabada LPG var mı diye? Hayır dedi. Nedenini sorma gereği bile duymadım. Bakım aralıklarını kaçırmadığınız dikkat ettiğiniz sürece ömrü uzun oluyor ama her benzinli motor için uyumlu değiller.
Damarlarımızdaki asil kanda bir miktar benzin olan bizler sizleri selamlıyoruz.
Hoşçakalın emniyet kemerlerinizi takın.
Kitap önerim : Şibumi/Trevanian.