Bilgi Pazarı
Köşemizdeki Bugünkü konuklarımız; Prof. Dr. Şafak Sahir KARAMEHMETOĞLU ve Prof. Dr. Erol ERÇAĞ
Sayın Şafak hocam hazır gıda sektöründe neler oluyor halkımıza neler söylemek istersiniz;
-Erol hocam ; Gıda sektörü giderek kendini aşmaya başladı. Biz işlenmiş gıdalardan uzak durmaya çalışırken sektör ultra işlenmiş gıdalara yöneldi. Demek ki beterin beteri varmış. Dahası bu tip yiyecekler genellikle enerji yoğunluğu yüksek ancak besleyici değeri düşük olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu önemli vitamin ve minerallerden yoksundur. Yapılan birçok araştırma işlenmiş gıdaların beyin , hafıza ve öğrenme yeteneği üzerinde zararlı bir etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar bulunmaktadır. Ultra işlenmiş gıdalar daha da tehlikeli çünkü bunlar daha da lezzetli. Mısır, buğday ve soya gibi besinler laboratuvar ortamında kimyasal olarak ayrıştırılıp kalorileri çok yüksek, besin değeri çok düşük gıdalara dönüştürülüyorlar. Bazılarında ileri derecede tuz bazılarında ileri derecede şeker var. Halbuki doğal gıdalarda tuz ve şeker dengelenmiştir. İlâveye gerek yoktur. Ultra İşlenmiş Gıda (UİG) ayrıca bol miktarda trans yağları da içerir. Çok yaygın olarak bulunan Ultra işlenmiş gıdaların içinde gazlı içecekleri (meyva aromalı sodalar dahil), paketlenmiş tuzlu ve früktoz ile tatlandırılmış atıştırmalıklar, farklı kimyasal proseslerden geçirilmiş hayvansal ürünleri (sosis, salam ve hazır kıyma ürünleri gibi), ön-pişirilmiş (yüksek miktarda trans yağ içermesine neden olur) ve dondurulmuş gıdaları kapsamaktadır.
-Şafak hocam peki bu gıdalar arasında neler var Gelin bunları saymaya çalışalım;
1. Patates cipsi 2. Krakerler 3. Hazır patlamış mısır 4. Kurabiyeler 5. Sandviç ekmeği 6. Pudingler 7. Jöleler 8. Meyveli yoğurt 9. Gıda boyaları 10. Aromalar 11. Hazır yemekler 12. Çabuk çorba 13. Kahve kreması 14. Enerji içecekleri 15. Şekerli içecekler 16. Kolalar 17. Soğuk çay 18. Soğuk kahve 19. Meşrubat 20. İçinde beşten (5) fazla katkı maddesi olan herşey.
- Peki Şafak hocam bu tür gıdaları tükettiğimizde hangi hastalıklara davetiye çıkarıyoruz
Erol hocam . UİG ile beslenenlerde kalp hastalıkları, şeker hastalığı (Tip2 diyabet), hipertansiyon, obezite, depresyon ve demans ileri derecede artıyor.
Peki Şafak hocam bu gıdaları farkına varıp insanlar tüketmeyi bırakırsa neler olur ?
İyi haber şu ki 10 (on) gün bu tür gıda maddesi adı altında satılan bu ürünleri uzun süre tüketmedikten sonra, bunları yemez içmez ve uzun süre tüketmediysek hemen olumlu etkisini görüyoruz. Tabii ki tüketmemeye devam etmemiz gerekir.
Peki Şafak hocam, burada sorun katkılı gıda maddeleri ile birlikte birazda bu gıda maddelerinin konulduğu ambalajlardanda bahsedelim,
Erol hocam , UİG içine konulduğu ambalajı da sağlığımız için zararlı maddelerde içerebilmektedir, bu ambalajlardan da bol miktarda mikroplastik alıyoruz. Bir o kadarda aliminyum folyolu ambalajlarda besinlerin raf ömrünü uzatırken onları sağlımız için daha riskli hale getirmektedir. UİGıdaların. konulduğu ambalajda yazanları (okursak) bizim için sağlığımızı korumada daha faydalı olabilir. İçerikte uzun kimyasal isimler, koruyucular, yapay tatlandırıcılar, boyalar, MSG (monosodyum glutamat), mısır şurubu, aspartam varsa tüketmeyelim. Bununla beraber paketlenip tüketime hazır hale getirilmiş gıdalardan da uzak duralım . Günümüzde çok yaygın olarak artan histamin alerjileri nedeniyle bu tarz paketlenmiş ürünleri tüketmeyip daha doğal ürünlere beslenmelerimizde daha çok yer verelim.
Hele hele bebeklere, çocuklara hiç yedirmeyelim.
Kalın sağlıcakla…