• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. DAR ALANDA KISA PASLAŞMALAR / 2
Köşe Yazıları
Yayınlanma: 14 Kasım 2022 - 17:50

DAR ALANDA KISA PASLAŞMALAR / 2

  Şenol Goncagül Geçtiğimiz günlerde yazdığım bir köşe yazısı le “Kırklareli merkez ilçe de, imar durumunun içindenr çıkılmaz bir hal aldığını, arap saçı ve kör düğümü olarak adlandırılan bu elve

Köşe Yazıları
14 Kasım 2022 - 17:50
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
 

Şenol Goncagül

Geçtiğimiz günlerde yazdığım bir köşe yazısı le “Kırklareli merkez ilçe de, imar durumunun içindenr çıkılmaz bir hal aldığını, arap saçı ve kör düğümü olarak adlandırılan bu elverişsiz ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapılaşma durumunun, en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini veya yeni bir şehirleşme alanının belirlenerek, imar planının genişletilmesi gerektiği şeklinde görüşlerimi dile getirmiştim…”

O yazı, aynı zamanda sosyal medyada da paylaşıldıktan sonra. Bir hayli enteresan ve yoğun yorumlar aldı. Öneriler getirildi. Umutsuzluk aşamasına kadar varan sitemler dillendirildi…

Kentteki imar durumu ile ilgili olarak; mimar ve mühendis tanımlı okurlarımızdan gelen yorum ve aramalarda; şehir imar planının % 80 ‘ lik kısmının fiilen doluluk aşamasına ulaştığı, geri kalan kısmında da inşaat yapabilmek için bulunan alanların önemli çoğunluğunun tarihi eser veya alanlar nedeniyle, büyük sorunlarla karşı karşıya kalındığı ifade ediliyordu.

Kent halkından V.D adındaki iş insanı “Artık Kırklareli ‘ de ki müteahhitler sinirli! İş yapamıyorlar ve ticari anlamda zarardalar! Konut yapımında ki bu sıkıntılar ve yeni konutun üretilememesi yüzünden de, kiralık ve satılık konutların fiyatları tavan yapıyor! Zaten, iç içe giren imar planı nedeniyle de, bu çarpık yapılaşma sisteminde, trafikten, ticarete kadar, bir çok alanda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Hatta, kenti bu haliyle bırakın da, açılacak yeni imar alanları ile birlikte, hiç değilse arzu ettiğiniz gibi geniş ve elverişli yerleşim alanları açılsın…” şeklinde yorum yapıyordu.

Şehir içinde ki imar konusunu çözmek için senelerden beridir gayretler bir türlü sonuca ulaşamıyor. Bunu bilmeyen ve görmeyen, kabul etmeyen de yok! Ancak, bir de işin yeni imar alanları açılması yönü var ki, Allah selamet versin!

Sizin, imar planına sokarak, imara açmak istediğiniz bir alan var. Bunun için ilk olarak belediyeye bir dilekçe veriyorsunuz. Belediye bunu Belediye Meclisine havale ediyor. Meclis de, imar komisyonuna havale ediyor.

İmar Komisyonu, imarla ilgili durumunu öğrenmek üzere, Belediye İmar Müdürlüğü ile görüşür. İmar Müdürlüğü de; 23 ayrı kurumdan, buraya plan yapılması için sakınca olup olmadığı konusunda görüş alır.

İşte, tam burada da, devreye Tarım Müdürlüğü girer. Tarım, imar alanı açılmasında ki en önemli görüşlerden birisi ve hatta belki de en önemlisidir!

Olumsuz görüş verilir ise gelen yapılaşma planı talebi reddedilir…

Şöyle, şapkamızı masanın üzerine koyup, bir düşünelim; Mevcut imar planı olarak elimizde kalan % 20 ‘ lik alan var. İstanbul’ da yaşanan ekonomik deprem ve artan konut fiyatları nedeniyle memlekete geri dönüş eğilimi var. OSB de ki fabrikaların artışı nedeniyle, gelen ek nüfusun il merkezine yerleşmesi söz konusu.

Tıp Fakültesi inşaatının bitmesi ile birlikte de, ek nüfus artışı olacak. Personel haricinde, öğrenci sirkülasyonu da malum.

Bir diğer elimizde de, topu topu elimizde kalan alan % 20…

Kırklareli’de, önümüzde ki yıllarda, konut sektöründe yaşanacak olan sıkıntı ve sorunları anlayabilmek için alim olmaya da gerek yok, sanıyorum…

BARINMA, yanı sıra da, ticari faaliyetlerin sürdürülebilmesi için gerekli olan iş yeri yapılanmalarının, eksik ya da elverişsiz olması, zaten keşmekeşe dönüşen kent içerisinde, hareket kabiliyetini ve yaşam kalitesini dibe vurdurur!

Öyleyse ne yapmak lazım ?!

Yaptığımız görüşmelere göre, uzmanlar “İmar planı ve kentin içinde bulunduğu çarpık yapılaşma sorununun aşılabilmesi için; elde kalan % 20 ‘ lik alana ek olarak, işin uzmanlarınca belirlenecek olan yeni yapılaşma alanlarının planlara işlenebilmesi lazımdır. Ancak; o kadar kurum ve özellikle de, tarım ile ilgili konuda ki sıkıntılar nedeniyle, yeni planların yapılamadığı ortada!

Siyasi rozetlerini bir kenara bırakarak; başta, farklı partilerden gelen belediye meclisi üyeleri, o partilere mensup il ve ilçe başkanları, muhtarlar ve kanaat önderlerinin, bir araya gelerek, konunun vahametini ortaya koyabilmek üzere ANKARA ‘ ya, Tarım Bakanlığı’na gitmeleri, durumu ilk elden Tarım Bakanı ‘ na anlatmalılar.

O kentte herkesin birlikte yaşadığı ve kördüğüme dönüşen imar planının çözüme kavuşmasının, herkese ve her görüşe nefes aldıracağını unutmamak lazımdır. Bu nedenle de; (belediye Başkanının da desteği ve olumlu görüşü alınarak) konunun çözümünün sağlanması lazımdır.

(Gelen yorumlardan da anladığım kadarı ile –henüz tanıma fırsatını bulamadığım- Kırklareli Belediyesi İmar Müdürü ve ekibinin, özellikle son üç yıldan beridir örnek ve özverili bir çalışması temposu içerisinde, belediye başkanının desteğini de alarak, önemli işlere imza attığı da, memnuniyet verici bir durum.

Şimdi de; (en azından, ileride çocuklarımıza anlatabileceğimiz ve ortak yaşanan kent için, nasıl bir ortak çalışma yapıldığını da gösterebilmek adına- bir araya gelinmeli ve süreç başlatılmalı diyorum…

Haa! “Bananecilik, kişisel ve siyasal egolar ve tripler nedeniyle, böyle bir ortak çalışma yapılamaz” diyor ve kulağınızın üzerine yatıyorsanız, o zaman söylenecek bir şey de yok demektir!

Dar alanda kısa paslaşmalar yapmaya alışkın olduğunuz labirentimsi sokaklarınıza sıkı sıkaya sarılır ve ötelemeye alıştığınız meselelerinizi çözmeleri için, torunlarınıza miras bırakırsınız!

Karar sizin olsun…

İlginizi Çekebilir
Bencil ve egoist insanlar!..
Bencil ve egoist insanlar!..
CHP’DE YENİ DÖNEM
CHP’DE YENİ DÖNEM
Kimler Aday olacak?
Kimler Aday olacak?
Belirsiz siyaset
Belirsiz siyaset
Son Haberler
Pınarhisar Müftülüğü'nden Yaz Kur'an Kurslarına Büyük Davet
Pınarhisar Müftülüğü'nden Yaz Kur'an Kurslarına Büyük Davet
TÜİK Verilerine Göre Tropikal Meyveler Zirvede, Sebzede Sert Düşüş
TÜİK Verilerine Göre Tropikal Meyveler Zirvede, Sebzede Sert Düşüş
Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde Koruyucu Aile Günü Etkinliği
Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde Koruyucu Aile...
Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut'a Anlamlı Ziyaret
Kırklareli Belediye Başkanı Derya Bulut'a Anlamlı Ziyaret
Kırklareli Ziraat Odası'ndan Üreticilere Önemli Uyarı!
Kırklareli Ziraat Odası'ndan Üreticilere Önemli Uyarı!
Bisiklet Taksiler’den 5 bin 398 kişi faydalandı
Bisiklet Taksiler’den 5 bin 398 kişi faydalandı

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.