• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. "Uluslararası Meşe Çalıştayı" İğneada'da yapılıyor
Gündem
Yayınlanma: 18 Ekim 2016 - 18:05

"Uluslararası Meşe Çalıştayı" İğneada'da yapılıyor

HABER MERKEZİ Orman Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Türkiye, Bosna Hersek, Bulgaristan, Arnavutluk Kosova ve İsveç'ten gelecek olan heyetlerin katıldığı “Uluslararası Meşe Çalıştayı” 18-20

Gündem
18 Ekim 2016 - 18:05
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
“Uluslararası Meşe Çalıştayı” İğneada’da yapılıyor
HABER MERKEZİ

Orman Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Türkiye, Bosna Hersek, Bulgaristan, Arnavutluk Kosova ve İsveç'ten gelecek olan heyetlerin katıldığı “Uluslararası Meşe Çalıştayı” 18-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada Beldesi’nde yapılıyor.

Çalıştay 18 Ekim 2016 Salı günü saat 09.00 da açılış konuşmaları ile başladı. Çalıştayın ilk açılış konuşmasını Marmara Orman Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Özdemir yaptı. Dr. Mehmet Özdemir yaptığı konuşmada; “Biz Marmara Orman Araştırma Enstitüsü olarak Genel Müdürlüğümüzün bu konuya ilgisi ve talimatlarıyla meşe ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Meşenin ülkemiz için özellikle de Marmara Bölgesi için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu anlamda çalışmaların ve ülkemiz için amelajman planları ve proje çalışmalarımız devam ediyor. Amenajman planları yapılırken Enstitümüzün katkı sağladığını söyleyebilirim. Biz meşe ile ilgili sorumluluğumuzun farkındayız.  Ne yapmak istediğimizi programlar haline dönüştürüp bu çalıştay ile birlikte bir milat olacak. Aslında bu çalıştayın amacı mevcut durumumuzu ortaya koymak ve geleceğe yönelik bir yol haritası belirlemektir” dedi.

Dr. Mehmet Özdemir’in ardından İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere söz aldı. Zekeriya Mere yaptığı konuşmada bu çalıştayın kendi bölgelerinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “Meşe ile ilgili yaklaşık 2,5 gün sürecek bir programımız var. Meşe konusu anlatmakla bitmez. Bu güne kadar çözülemeyen birçok sorunu, birçok hususu var. Meşe Çalıştayının burada yapılmasının önemini vurgulama adına bir şeyler söylemek istiyorum. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı ormanlık alan 640 bin hektar. 14 bin hektar Kızılçam, 27 bin hektar Karaçam, 14 bin hektar Sahil Çamı, 9 bin 900 Fıstık Çamı Ormanlarımız var. Yaklaşık 3 bin hektar kestane, 20 bin hektar kayın ormanımız var. Meşeyi sona sakladım 332 bin hektar meşe ormanımız var. Orman Bölge Müdürlüğümüzün %51.9’u saf meşe, meşenin ana tür olup ta karışım yaptığı sahamız da 116 bin hektar. Yine meşenin ikinci türünün karışım yaptığı sahada 73 bin hektar alanımız var. Toplamda baktığımızda yaklaşık %80 gibi bir rakamdır. OGM için ve İstanbul OGM Bölge Müdürlüğü için meşe çok önemli. Demirköy %90’a yaklaşık bölümü orman, bu ormanın da %80’lerin üzerinde meşe ormanıyla kaplıdır. Yani Meşe Çalıştayı kendi adına münhasır tam olayın göbeğinde yapılıyor. Başta Genel Müdürümüze bu tercihlerinden ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın ülkemiz ve ormanlarımız adına hayırlara vesile olmasını dilerim” şeklinde konuştu.

Bölge Müdürü Zekeriya Mere’nin ardından Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma dairesi Başkanı Musa Kaya bir konuşma yaptı. Ardından Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in konuşmasıyla açılış konuşmaları sona erdi.

Genel Müdür İsmail Üzmez yaptığı konuşmasında; “OGM yaklaşık 42 bin çalışanıyla ve ülkenin yüzde 30’una yakın bir alanında çalışmasıyla büyük bir teşkilat olarak ortaya çıkmıştır. Bu yıl 177’inci yılını kutluyoruz. Osmanlı döneminden gelen çok büyük ve köklü bir teşkilat. OGM tarihte bazen müstakil Bakanlık olmuş, bazen de diğer birimlerle birleşerek olarak Genel Müdürlüğünü tüzel kişilik olarak sürdürmüştür. 22.3 milyon hektarlık bir alan, görevleri arasında orman dışı alanlar var. Bütçemiz yaklaşık 5. 8 milyar eder bu da 2 milyar doların üzerinde bir rakama tekabül eder. Türkiye’de ormanların yüzde 98’i devlet ormanıdır. Bu önemli bir vurgu. Tamamına yakını devlet ormanı olunca T.C. Anayasasında da ormanlarla ilgili hükümler var. OGM ye verilmiş bir görev var; olan ormanları başta korumak, ikinci görev ormanları geliştirmek, üçüncü görevimiz de ormanları işletmek. OGM’nin görevi dışarıdan algılandığı gibi sadece korur ve işletir değil. Türkiye’nin yüzde 30’una hükmeden bir araziyi yönettiği için orman arazilerinde de her türlü iş ve işlem yine orman teşkilatı tarafından yerine getirilir. 57 bin dosya takip ediliyor. Bunların dışında ormanlara tecavüz, kaçakçılık vs. gibi 65 bin davamız var. OGM ormanları koruma görevi üstlendiğinden böyle müthiş bir dava takibindedir. Senede 20 milyon metreküp ağaç kestirip üretiyoruz. Sanayi sektörü bizi bekliyor, orman köylüsü bizi bekliyor. Bu teşkilat yılda 4 bin 200 ihale yaparak, yaklaşık 2.8 milyar TL gibi bir gelir elde ediyor. O gelirin tamamını kasaya koymuyor, Anayasal görevi olan orman köylülerinin desteklenmesinde 1 milyar TL harcıyor, orman köylülerine veriyoruz. Yılda 333 milyon fidan üretiyoruz, yine bozuk orman alanlarına yılda 250 milyon fidanı dikiyoruz. Yol kenarları, hastane, okul bahçesi vs. yerlerde ağaçlandırma yapıyoruz. Erozyonla mücadele çalışmalarımız var. Mera ıslah ediyoruz. OGM’nin en büyük görevlerinden bir tanesi de orman yangınlarıyla mücadeledir. Ormanların en büyük görünür düşmanı orman yangınlarıdır. Türkiye’de Bin tane büyük arasöz, 500 tane küçük arasöz, Bin 300 su tankeri, uçaklarla, helikopterlerle yaklaşık 19 bin personelle Akdeniz coğrafyasının bize getirdiği bir sıkıntı olan orman yangınları ile mücadele veriyoruz. Kışın yangına hazırlık, yazın yangınla savaş yapıyoruz. Biz ormancıyı şöyle tarif ediyoruz “Yazın köz üstünde, kışın buz üstünde” çalışan bir teşkilat” bilgilerine yer verdi.

Çalıştay’ın Salı günü saat 09.00 da başlayan 1. Oturumu’nun Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Yılmaz yaptı. 1. Oturum’da; Halis Ömür “Türkiye’de Meşe Silvikültürü Uygulamaları ve Karşılaşılan Problemler”, Yrd. Doç. Dr. Adil Çalışkan “Bazı Meşe Türlerinde Tohumun Oluşum ve Gelişim Süreci”, Doç Dr. Georgi Kostov “Meşe Sahalarında Doğal Gençleştirmeye Giden Yolun Planlaması”, Mustafa Kılıç “Meşe Gençleştirme Problemleri ve Çözüm Önerileri”, Doç Dr. Georgi Kostov ve Mariya Kirilova “Meşede Doğal ve Suni Gençleştirme Süreci”, Yrd. Doç. Dr. Adil Çalışkan “Bazı Meşe Türlerinin Doğal Gençleştirilmesi”, İhsan Ceylan, Salih Atmaca ve İbrahim Orhan ise “Doğal Gençleştirme Uygulamaları” Demirköy, Belgrad Ormanı, Mustafakemalpaşa Örnekleri ile anlattılar.

Çalıştayın 2. Oturumu’nun başkanlığını ise Doç. Dr. Nuri Öner yaptı. Saat 14.00 da başlayan 2. Oturum’da; Prof. Dr. Ünal Akkemik “Meşe Türlerinin Yayılışı ve Botanik Özellikleri”, Dr. Mehmet Özdemir “Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nün Meşe ile ilgili Çalışmaları ve Hedefleri”, Doç. Dr. Yordan Petrov ve Vesilin Ninov “Baltalık Menşeli Meşe Ormanlarının Geleceği ve Bekleyen Tehlikeler”, Yrd. Doç. Dr. Aytekin Ertaş “Meşe Meşcerelerinde Bakım ve Gençliklerden Yararlanma”, Doç. Dr. Yorrdan Petrov ve Yordanka Naydenova “Dobruca ve Deliorman Rüzgar Perdeleri Amaç, Netice ve Gelecekleri”, Doç. Dr. Ali Kavgacı “İğneada Subasar Ormanları Çevresi Meşe Orman Toplumları”, Doç. Dr. Georgi Kostov ve Dimo Dimov “Yaş Sınıflarına ve Fonksiyonlarına Göre Müdahale ve Kesim Teknikleri” konusunda bilgi verdiler.

19 Ekim 2016 günü yapılacak olan Çalıştayın 3. Oturumu’nun başkanlığını ise Dr. Faruk Şakir Özay yapacak. 3. Oturum’da; Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nden Abbas Şahin “Marmara Bölgesindeki Meşe Ormanlarının İşletme Amaçları, Amenajman Esasları ve Planlaması”, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Emrah Özdemir “Meşe Ormanlarının Sağlık Durumu Üzerinde Ekolojik Değerlendirmeler”, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Beşir Yüksel “Meşe Sağlığı, Zararları ve Sorunları”, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Halil Barış Sapsığmeşe “Gençlik Dinamizmi”, Şube Müdürü Uğur Tüfekçioğlu “Meşe Koruya Tahvil Alanlarının Kuruluş Özellikleri ve İşletilmesi” hakkında bilgiler verecekler.

Çalıştayın son günü olan 20 Ekim 2016 Perşembe günü yapılacak formun moderatörlüğünü Doç Dr. Sinan Güner yapacak. Çalıştay Genel Değerlendirmeler, Çalıştayın Sonuç Raporu ve Sunumu, Dilek ve Temenniler Bölümüyle sona erecek.

 

İlginizi Çekebilir
Lüleburgaz Çarşısında Güvenlik Artıyor: Plaka Tanıma Sistemi Genişletildi
Lüleburgaz Çarşısında Güvenlik Artıyor: Plaka Tanıma Sistemi Genişletildi
Milletvekili Sarıçam TBMM'de Ziyaretçilerini Ağırladı
Milletvekili Sarıçam TBMM'de Ziyaretçilerini Ağırladı
İğneada'daki Sel Felaketinde 6 Kişinin Hayatını Kaybettiği Davada Yargılama Yeniden Başladı
İğneada'daki Sel Felaketinde 6 Kişinin Hayatını Kaybettiği Davada Yargılama Yeniden Başladı
Kırklareli'nde, Kanser Tedavisinde Önemli Bir Adım
Kırklareli'nde, Kanser Tedavisinde Önemli Bir Adım
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
BİNA ONARIMI YAPTIRILACAKTIR
Son Haberler
Lüleburgaz Çarşısında Güvenlik Artıyor: Plaka Tanıma Sistemi Genişletildi
Lüleburgaz Çarşısında Güvenlik Artıyor: Plaka Tanıma Sistemi Genişletildi
Milletvekili Sarıçam TBMM'de Ziyaretçilerini Ağırladı
Milletvekili Sarıçam TBMM'de Ziyaretçilerini Ağırladı
TÜİK Verilerine Göre Mayıs Ayında İhracat ve İthalatta Artış
TÜİK Verilerine Göre Mayıs Ayında İhracat ve İthalatta Artış
İğneada'daki Sel Felaketinde 6 Kişinin Hayatını Kaybettiği Davada Yargılama Yeniden Başladı
İğneada'daki Sel Felaketinde 6 Kişinin Hayatını Kaybettiği Davada...
Kırklareli'nde, Kanser Tedavisinde Önemli Bir Adım
Kırklareli'nde, Kanser Tedavisinde Önemli Bir Adım
“Akaryakıt Fiyatları’nın düşürülmesi için çalışmalar var mı?”
“Akaryakıt Fiyatları’nın düşürülmesi için çalışmalar var mı?”

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.