• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TÜİK Verilerine Göre Sanayi Üretimi Haziran 2024'te Yıllık Yüzde 4,7 Azaldı
Ekonomi
Yayınlanma: 12 Ağustos 2024 - 12:20

TÜİK Verilerine Göre Sanayi Üretimi Haziran 2024'te Yıllık Yüzde 4,7 Azaldı

Ekonomi
12 Ağustos 2024 - 12:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TÜİK Verilerine Göre Sanayi Üretimi Haziran 2024'te Yıllık Yüzde 4,7 Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran 2024 Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, Türkiye’de sanayi üretimi yıllık bazda %4,7 oranında azaldı. Bu düşüş, özellikle imalat sanayi sektöründeki gerileme ve genel ekonomik koşullardaki zorlukların bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin sanayi üretimindeki bu daralma, yılın ikinci yarısına yönelik ekonomik beklentilere dair soru işaretleri yaratıyor.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü endeksi, Haziran 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre %8,6 oranında artış gösterdi. Bu artış, sektörün Türkiye ekonomisine olan katkısının giderek arttığını ve madencilik alanındaki yatırımların olumlu sonuçlar verdiğini gösteriyor. Özellikle hammadde üretiminde yaşanan bu artış, sanayinin diğer alanlarında gözlemlenen gerilemelerin aksine, sektördeki canlılığın devam ettiğini gösteriyor.

Öte yandan, imalat sanayi sektörü endeksi, Haziran 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre %6,9 oranında azaldı. İmalat sanayisindeki bu önemli düşüş, özellikle iç ve dış talepteki zayıflamanın ve üretim maliyetlerindeki artışın bir sonucu olarak görülüyor. Bu azalma, imalat sanayisinde faaliyet gösteren firmaların, maliyet baskısı ve talep daralması nedeniyle üretim kapasitelerini düşürmek zorunda kaldıklarını ortaya koyuyor.

Sanayi üretiminin alt sektörleri arasında en dikkat çekici artış ise elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yaşandı. Bu sektörün endeksi, Haziran 2024'te bir önceki yılın aynı ayına göre %15,2 oranında arttı. Bu artış, enerji sektöründeki yatırımların ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımındaki artışın bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir rol oynayan bu sektör, büyüme potansiyelini koruyor.

Aylık bazda değerlendirildiğinde, Haziran 2024'te madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %1,8 oranında artış gösterirken, imalat sanayi sektörü endeksi %3,1 oranında azaldı. Bu durum, sanayi sektörünün alt kalemleri arasında performans farklılıklarının devam ettiğini ortaya koyuyor. Özellikle imalat sanayisinde yaşanan aylık düşüş, sektörün toparlanma sürecinin zaman alabileceğini gösteriyor.

Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü ise Haziran 2024'te aylık bazda %7,8 oranında artış gösterdi. Bu durum, enerji sektöründe süregelen büyüme trendinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Sanayinin genelinde gözlemlenen daralmaya rağmen enerji sektöründeki büyüme, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik yatırımlarının etkili olduğunu ortaya koyuyor.

TÜİK’in Haziran 2024 Sanayi Üretim Endeksi verileri, Türkiye ekonomisinin farklı sektörlerdeki dinamiklerini gözler önüne seriyor. Genel sanayi üretimindeki düşüşe karşın, madencilik ve enerji sektörlerinde gözlemlenen artışlar, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından umut verici gelişmeler olarak değerlendiriliyor. Ancak imalat sanayisinde yaşanan daralma, sektörün karşı karşıya olduğu zorlukların devam ettiğini gösteriyor.

Kaynak: tuik.gov.tr

Haber Merkezi
# Sanayi Üretimi# TÜİK Verileri# Haziran 2024# İmalat Sanayi# Madencilik Sektörü# Taş Ocakçılığı# Elektrik Üretimi# Enerji Sektörü# Yıllık Azalış# Ekonomik Büyüme
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kırklareli'nde Yaşlı Nüfus Oranı Yüzde 17'ye Ulaştı
Kırklareli'nde Yaşlı Nüfus Oranı Yüzde 17'ye Ulaştı
Kırklareli'nde Taşıt Sayısı 179 Bin 757'ye Ulaştı: Motosiklet Dikkat Çekiyor
Kırklareli'nde Taşıt Sayısı 179 Bin 757'ye Ulaştı: Motosiklet Dikkat Çekiyor
Şubat 2026 Enflasyonu Açıklandı: TÜFE Yıllık 31,53'e Ulaştı
Şubat 2026 Enflasyonu Açıklandı: TÜFE Yıllık 31,53'e Ulaştı
Trakya'nın Ocak 2026 Dış Ticareti Açıklandı: İl Bazında Rakamlar Belli Oldu
Trakya'nın Ocak 2026 Dış Ticareti Açıklandı: İl Bazında Rakamlar Belli Oldu
Son Haberler
Öğrencilerden Gururlandıran Performans
Öğrencilerden Gururlandıran Performans
 Başkan Çidem'den Dünya Günü'ne Anlamlı Vurgu
Başkan Çidem'den Dünya Günü'ne Anlamlı Vurgu
Kırklareli Pazarlarında Çeri  Domates Fiyatı Cep Yakıyor
Kırklareli Pazarlarında Çeri Domates Fiyatı Cep Yakıyor
Belediye Ekipleri Aralıksız Çalışıyor
Belediye Ekipleri Aralıksız Çalışıyor
Babaeski'de Ulaşım Altyapısı Güçleniyor
Babaeski'de Ulaşım Altyapısı Güçleniyor
KUZEY MAKEDONYA CUMHURİYETİ MİLLETVEKİLİ SALİH MURAT’TAN REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NA ZİYARET
KUZEY MAKEDONYA CUMHURİYETİ MİLLETVEKİLİ SALİH MURAT’TAN REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU’NA ZİYARET

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.