• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. ÖZALP "PANDEMİ BİR ÇOK KONUDA SORUN YARATTI"
Gündem
Yayınlanma: 29 Aralık 2021 - 13:29

ÖZALP "PANDEMİ BİR ÇOK KONUDA SORUN YARATTI"

+ “3

Gündem
29 Aralık 2021 - 13:29
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
ÖZALP “PANDEMİ BİR ÇOK KONUDA SORUN YARATTI”
+ “3.5 metre boyunda, s karbon materyalden bir SPARTACUS heykeli yapmayı planlıyoruz”

+ “Karantinalar ve salgın riski nedeniyle bir çok önemli toplantı ve çalıştayı pas geçmek zorunda kaldık”

 + !Yılbaşı için yapmayı planladığımız saat ve takvimler için aldığımız fiyatlar sürekli artış kaydetti”

 

Şenol Goncagül

Özel Haber

 

Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp ile makamında yılın ilk röportajını gerçekleştirdik. Sorularımıza tüm içtenliği ve samimiyeti ile cevap veren Başkan Özalp ‘ in söylemlerinden öne çıkan bazı açıklamalar şu şekildeydi;

 

3,5  METRELİK SPARTACÜS HEYKELİ YAPACAĞIZ

 

Tarih kitaplarında araştırmalar yapıyoruz. Dünyaca ünlü gladyatör SPARTACÜZ ün asıl doğum yeri; “Doğu Roma “ olarak geçiyor. İyice araştırıldığında, bu yerin Vize civarı olduğu açık ve net olarak belli. “Bu, dünyanın en ünlü Trakyalısı”, Vizemiz ‘ in tanıtımı açısından son derece önemli bir figür. Dizileri ve filmleri yapılmış, Reytingler kazanmış. Kendisini temsil eden 3.5 metre boyunda karbon bir heykel planlıyoruz. İyi bir tanıtım ile tüm dünyada büyük ses getirebiliriz. Aslında; tüm dünyadan tanınmış ve bu konuda bilgi ve belgeleri olan tarihçilerin de yer alacağı bir çalıştay da planlıyorduk. Ne var ki; tüm dünyanın başına musallat olan bu salgın, bir çok konuda olduğu gibi, bu konuda da elimizi kolumuzu bağladı.

 

PİYASALAR ALT ÜST OLDU

 

2022 yılına girdik. Vize ilçemizin tanıtımı için temalı saat ve takvimler planladık. Ne var ki; her fiyat aldığımızda bir önceki fiyatlara zam geldiğini gördük. Bu malzemelerin ve özellikle de kağıdın dışarıdan geldiğini, aracıların ve tedarikçilerin de ellerinden pek fazla bir şey gelmediğini biliyoruz. Bu yüzden de, tanıtım için yapmayı planladığımız bir çok şeyi erteledik veya öteledik. Artık sırf bu yüzden çok daha seçerek ve nokta atışı yaparak, yapacağımız şeyleri planlıyoruz.

 

HALKIMIZ HERŞEYİ İYİ BİLİYOR

 

Biz, halkımızın en iyi hakem olduğunu unutmuyoruz. Bu yüzden de, sürekli esnaf ziyaretleri yapıyor, halk pazarlarını dolaşıyoruz. Makamda oturup, gelenle gidenle sohbet etmek yerine, kimin ne beklentisi veya şikayeti var ise bizzat yanına gidip, konuşuyoruz. Ancak ve ancak, böyle yaptığımız taktirde bizleri seçip, sorunlarını çözmek üzere bu makamlara getiren halkımıza yararlı olabiliriz. Aksi halde, halkımızın vaktini çalmış ve boşa geçirmiş oluruz.

 

2022 DEN İYİ ŞEYLER BEKLİYORUZ

 

Yeni girdiğimiz 2022 yılının iyi bir yıl olmasını diliyoruz. Salgınlardan, ekonomik krizlerden ve tüm olumsuzluklardan uzak, mutlu ve gelecekten umutlu bir yıl olsun. Bu sayede, geride kalan son 2 yılın yorgunluk ve yıkıntılarını da unutabiliriz.

 

ŞEFFAF BİR YÖNETİMİMİZ VAR

 

Vize Belediyesi olarak; öncelikle son derece başarılı ve deneyimli bir ekibe sahip olmaktan dolayı mutluyuz. Belediye ve belediye meclisi olarak ta, şeffaf bir yönetim sergiliyoruz. Kimseden gizlimiz, saklımız yok. Demokrasinin en güzel örneklerini sergilemeye devam ediyoruz”

 

DÜNYACA ÜNLÜ BİR KARAKTER

 

Trakya bölgesinde doğduğu tahmin edilen Spartaküs MÖ 109-MÖ 71 yılları arasında yaşamıştır. Spartaküs Roma ordusunda süvari bir asker olarak görev yapıyordu. Bu konuda kesin bir bilgi olmasa da bir savaşta üstlerinin kendi halkına saldırmasını emretmesine karşın Spartaküs, bu emre karşı gelmiştir. Bu nedenle Roma'da köle statüsüne düşmüştür. Roma'nın Spartaküs'ü yakalama emri çıkartmasına karşın Roma ordusundan arkadaşlarıyla beraber kaçmıştır. Bir süre karısıyla beraber dağlarda, mağaralarda hayatlarını sürdürmüşlerdir. Ancak Roma'dan sonsuza dek kaçamadılar. Spartaküs bir gece uykusundayken Romalı bir birliğin baskınıyla karısıyla birlikte ele geçirilmiştir. Spartaküs İtalya'da Capua kentindeki bir gladyatör okuluna satıldıktan sonra halkın eğlencesini sağlamak amacıyla arenalarda dövüştürülmüştür. Bu dövüşlerde kazandığı büyük zaferlerden sonra halkın gözünde büyük bir şöhret kazandı. Spartaküs bu süreçte gladyatör okulundaki en yakın dostu olan Varro'yu ve karısını kaybetti. Bu olaylardan sonra intikam için ant içen Spartaküs kendisiyle birlikte Capua'daki Quintus Lentulus Batiatus'un gladyatör okulundan kaçan 78 arkadaşıyla Vezüv Yanardağı'na sığındı. Gaius Claudius Glaber himayesindeki 300 kişilik Roma ordusunca kuşatılan Spartaküs ve yoldaşları, asma dallarından yaptıkları halatlarla uçurumdan aşağı inerek Romalı askerleri şaşırtıp mağlup etmiştir.Spartaküs, kendisine katılan ve sayıları 100 bine ulaşan kaçak köle ve gladyatörlerle Lucania'ya doğru yürüdü. Amansız bir çatışma sonucunda Publius Varinius'u yendi ve Thuria ile Metapontion kentlerini yağmaladı. Spartaküs artık Güney İtalya'ya egemen olmuştu. Roma Senatosu birden tehlikenin farkına vardı. MÖ 72'de iki konsülün yönetimindeki güçler Spartaküs'ün üzerine gönderildi. Spartaküs onları yendikten sonra kuzeye, Alpler'e doğru koşuşa geçti. Gallia Cisalpina valisi onu durdurmaya çalıştıysa da yenilgiye uğradı. Köle ordusu artık Alpler'i geçebilir ve güvenlik içinde dağılabilirdi. Ne var ki, kimse İtalya'dan ayrılmak istemedi. Spartaküs, ister istemez güneye yürümek zorunda kaldı. Lucinia'ya geri dönen ordu, orada ilk kez Marcus Crassus'a yenildi. Spartaküs, Sicilya'ya geçmeyi tasarlayarak Messina'ya çekildi. Onları kaçırmaya söz veren korsanlar sözlerinde durmadı. Crassus, köleleri kuşattıysa da Spartaküs kuşatmayı yararak çekildi. Daha sonra, MÖ 71'de ya savaştan sağ kurtulup Roma'yı terk etti, ya da Romalılar tarafından savaşta öldürüldü. Savaşta öldürülüp tanınmaz hâle gelme ihtimalinden dolayı bulunamamış olma ihtimali de vardır ancak cesedine asla ulaşılamamıştır. Romalı general Pompeius, Spartaküs'ün ordusundaki çok sayıda kaçağı yakalayıp öldürdü. 6 bin kişiyi tutsak alan Crassus, Appia Yolu boyunca tümünü çarmıha gerdirdi. O dönemdeki inanışa göre tanrıların onu yanına aldığı, koruduğu gibi dedikodular yayıldı. Ancak Spartaküs'e ne olduğu asla öğrenilemedi.

Spartaküs, köle ve yoksullardan oluşan ordusuyla yıllarca İtalya yarımadasında bağımsız bir şekilde var olmuş ve zamanın yöneticilerine sorun olmuştur. Kendilerine karşı gönderilen sayısız orduyu yenmiş ve Roma Cumhuriyeti'nin yönetim sistemini sarsmıştır. İsyanının eşitlikçi ve özgürlükçü karakteri nedeniyle sol literatürde sahip çıkılan bir kişiliktir.

Almanya'da I. Dünya Savaşı'ndan sonra 1918 yılında yaşanan devrimden sonra 1919 yılında Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg önderliğinde silahlı ayaklanma düzenleyen ve adı daha sonra Almanya Komünist Partisi olan grubun ilk adı Spartaküs Birliği'dir.

  • Howard Fast'ın Spartacus adıyla yazmış olduğu roman, daha sonra aynı isimle sinemaya aktarılmıştır; Spartaküs (Spartacus), (1960)
  • Aram İlyiç Haçaturyan'ın Spartacusadında bir bale eseri mevcuttur.
  • Howard Fast'ın Spartacus adıyla yazmış olduğu roman Starzadlı Amerikan dizi ve sinema kanalı tarafından dizi hâline dönüştürülmüştür. Spartacus: Blood and Sand, (2010) Spartacus: Gods of the Arena, (2011) Spartacus: Vengeance, (2012) Spartacus: War of the Damned, (2013)
    1. "M. Tullius Cicero,". 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2012.
    2. "Chicago.edu, Crassus". 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2012.
 

 

 

Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp ‘ in “Sokak hayvanları “ ile ilgili görüşlerini ise önümüzdeki günlerdeki sayılarımızda yayınlayacağız.

 

 

İlginizi Çekebilir
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Sanatın Kalbi Miniklerle Attı
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Sanatın Kalbi Miniklerle Attı
31. Uluslararası Kırklareli Karagöz Kültür & Sanat ve Kakava Festivali Coşkusu Sınırları Aştı
31. Uluslararası Kırklareli Karagöz Kültür & Sanat ve Kakava Festivali Coşkusu Sınırları Aştı
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Tarihe Yolculuk: Fotoğraf Sergisi Büyük İlgi Gördü
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Tarihe Yolculuk: Fotoğraf Sergisi Büyük İlgi Gördü
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Hesperid The Band Rüzgarı Esti
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Hesperid The Band Rüzgarı Esti
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
PINARHİSAR İLÇESİ ANADOLU LİSESİ ONARIM İŞİ
Son Haberler
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Sanatın Kalbi Miniklerle Attı
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Sanatın Kalbi Miniklerle...
31. Uluslararası Kırklareli Karagöz Kültür & Sanat ve Kakava Festivali Coşkusu Sınırları Aştı
31. Uluslararası Kırklareli Karagöz Kültür & Sanat ve Kakava Festivali...
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Tarihe Yolculuk: Fotoğraf Sergisi Büyük İlgi Gördü
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Tarihe Yolculuk: Fotoğraf...
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Hesperid The Band Rüzgarı Esti
31. Karagöz Kültür & Sanat Festivali'nde Hesperid The Band Rüzgarı...
31. Uluslararası Kırklareli Karagöz Festivali'nde Masal Gibi Bir Gün
31. Uluslararası Kırklareli Karagöz Festivali'nde Masal Gibi Bir Gün...
Çocuklar çevreye duyarlı yetişiyor
Çocuklar çevreye duyarlı yetişiyor

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.