• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Korkmayın
Gündem
Yayınlanma: 16 Ekim 2021 - 11:57

Korkmayın

  Siren sesi ile ilgili açıklama yapıldı Kırklareli Valiliği tarafından Kırklareli’de ikaz ve alarm (siren) sistemi saha kurulumları ve geçici muayene - kabul işlemleri hakkında açıklama yapıldı

Gündem
16 Ekim 2021 - 11:57
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Korkmayın
 

Siren sesi ile ilgili açıklama yapıldı

Kırklareli Valiliği tarafından Kırklareli’de ikaz ve alarm (siren) sistemi
saha kurulumları ve geçici muayene - kabul işlemleri hakkında açıklama yapıldı.

Son günlerde vatandaşların sıkça sorduğu siren sesleri ile ilgili Kırklareli Valiliği tarafından açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada, “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunun kendisine verdiği can ve mal kaybını en aza indirme amacı doğrultusunda; düşman hava saldırıları ile radyoaktif serpinti tehlikesine karşı Ülke çapında Haber Alma ve Yayma, İkaz ve Alarm Sistemini kurma görevine istinaden bir çalışma başlatmıştır.Öncelikle Haber Alma ve Yayma Sistemi günümüz teknolojisi kullanılarak yeniden oluşturulmuştur. Daha sonra Zonguldak’tan başlayarak Kilis, Gaziantep ve Hatay illeriyle devam eden ikaz ve alarm (siren) sistemi kurulumu projesi,"Kırklareli, Sinop ve Iğdır İllerinde İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Mal Alım İşi Sözleşmesi" gereğince günümüz ihtiyaçları ve teknolojisi doğrultusunda yürütülmektedir.”denildi.

4 Ekim - 15Kasım 2021 tarihleri arasında saha testleri yapılacağı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“AFAD ve ASELSAN arasında akdedilen "Kırklareli, Sinop ve Iğdır İllerinde İkaz ve Alarm (Siren) Sistemi Mal Alım İşi Sözleşmesi" ile adı geçen illerde siren sistemi kurulum çalışmaları tamamlanmış, Kırklareli’de kurulan siren sisteminin kurulum sonrası denemeleri ve geçici kabul muayeneleri kapsamında 4 Ekim - 15Kasım 2021 tarihleri arasında saha testleri yapılacaktır. Belirtilen tarih aralığında gün boyunca yapılacak testlerin büyük bir bölümü düşük ses seviyesinde yapılacaktır. Ancak, testlerde siren sistemi birkaç defa maksimum ses seviyelerinde toplu olarak çaldırılacaktır. Kabul muayeneleri sırasında, halkın ikaz ve alarm seslerini tanıması için bu testler bir fırsata dönüştürülmelidir. Bu nedenle yapılacak duyurularda ve ilanlarda siren seslerinin ne anlama geldiği ve bu sesleri duyunca neler yapılması gerektiği anlatılarak doğal ortamda gerçek bir sivil savunma eğitimi verilmiş olacaktır. Bu bağlamda halkın eğitimi amacıyla aşağıda anlatılan hususların halka ulaştırılması çok yararlı olacaktır. Bu siren sisteminin düşman hava saldırıları ve KBRN tehlikeleri ile afet ve acil durumlara ilişkin tehlike haberlerini; alarm işaretleri ve anons yayınları olarak halka duyurmak için kurdurulduğu, tehlike haberlerinin siren sesiyle birlikte; radyo ve televizyondan, belediye ses yayın sisteminden, merkezi ezan sisteminden de yayımlanacağı, cep telefonlarına Kısa Mesaj (SMS) ve Mobil Uygulama (eAFAD) üzerinden bildirim geleceği ve sosyal medyadan duyurulacağı anlatılmalıdır. Ayrıca sistemden yapılacak anonslar anlaşılamadığı veya duyulamadığı zaman ikaz ve alarm işaretlerinin ne anlama geldiği ve bu işaretler duyulduğunda neler yapılacağı anlatılmalıdır.”

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ

Günümüz sirenlerinde hem anons yapılabilmekte hem de anlamları önceden bilinen ikaz ve alarm işaretleri verilebilmektedir. Ülkemizde kullanılmakta olan İkaz ve Alarm işaretleri 4’e ayrılır:

Sarı İkaz, Kırmızı Alarm, Siyah Alarm (KBRN Alarmı) ve Beyaz (Tehlike Geçti).

 

SARI İKAZ

Hava saldırısı ihtimali olduğunu işaret eden sarı ikaz, 3 dakika süreli düz siren sesi ile duyurulur.

Bu ikaz duyulunca; Kapalı alanda bulunanlar; bina içindeki gaz, elektrik, su ana anahtarları kapatılmalıdır. Yanan ocak, soba gibi şeyler söndürülmelidir. Açık kapı ve pencereler kapatılıp, perdeler çekilmelidir. Sığınak veya sığınma yeri hazır bulundurulmalıdır. Kapalı kaplar içindeki yiyecek ve içecekler sığınağa/sığınma yerine götürülmelidir. Varsa maske, ilk yardım çantası yoksa gazlı bez, steril pansuman, hazır pansuman, ilaçlı bant ve lüzumlu ilaçlar gibi ilk yardım malzemesi, pilli veya transistorlu radyo, el feneri, gemici feneri, gaz ocağı, mevsime göre palto, manto, pardösü ve diğer giyecekler gibi eşyalarla tabak, bardak, çatal, kaşık, içme ve kullanma suyu ve diğer ihtiyaçlar daha önceden sığınak yerinde hazırlanmamışsa sığınağa taşınmalıdır. Bu hazırlıklar bir kaç gün sığınakta kalınacağı varsayarak yapılmalıdır. Dışarıda açıkta bulunanlar; yakındaysa evine veya iş yerine gitmelidirler. Evine veya işyerine yakın olmayanlar; gerektiğinde saklanmak için yakındaki genel sığınaklara, sığınma yerlerine veya yeraltı geçitleri, dehlizler, sağlam pasajlar, bodrumlar, duvar dipleri, çukurlar gibi sığınılmaya elverişli yerlerin yakınlarına gitmelidirler. Araçta bulunanlar; yakındaysa evine veya iş yerine gitmelidirler. Evine veya işyerine yakın olmayanlar, şehir dışına çıkmalıdırlar veya aracı terk ederek açıktaki gibi davranmalıdırlar.

KIRMIZI ALARM

Hava saldırısı tehlikesi olduğunu işaret eden kırmızı alarm, 3 dakika süren yükselip alçalan dalgalı siren sesi ile duyurulur. Bu alarm duyulunca Kapalı alanda bulunanlar; Sarı alarm sırasında eksik kalanları tamamlamalı ve gerekli olan malzemeleri de yanınıza alarak derhal sığınak yerine gitmelidirler. Tehlike geçti ikazı verilinceye kadar sakin bir şekilde sığınakta beklemelidirler. Sığınakta gaz, radyasyon, yangın tehlikesi oluşursa; maske takılarak sığınak amiri gözetiminde yeni sığınağa gidilmelidir. Dışarıda açıkta bulunanlar; hemen en yakın genel sığınaklara, sığınma yerlerine veya yeraltı geçitleri, dehlizler, sağlam pasajlar, bodrumlar, duvar dipleri, çukurlar gibi sığınılmaya elverişli yerlere girmeli ve tehlike geçti ikazına kadar sükûnetle beklemelidirler. Araçta bulunanlar; en elverişli yerde aracı terk etmeli ve açıktaki gibi hareket etmelidirler.

SİYAH ALARM (KBRN ALARMI)

Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer saldırı tehlikesini işaret eden bu alarm ise 3 dakika süreli kesikli siren sesi ile duyurulur. Bu alarm duyulunca Kapalı alanda bulunanlar; Anonslar ve/veya basın yayın araçları ile tehlikenin türü öğrenilmelidir. Radyoaktif tehlike varsa derhal sığınağa girilir. Kimyasal tehlike varsa, hemen üst katlardaki sığınma yerine girilir. Konutların ve işyerlerinin iç kısımlarında penceresi az ve korunmaya elverişli bir bölümü sığınma yeri olarak seçilmelidir. İçeriye gaz sızmasını önlemek için kapı ve pencere gibi yerlerin çevresi ve aralıklarını bant macun veya çamaşır suyuna batırılmış bezlerle kapatılmalıdır. Ağız ve burun ıslatılmış bez arasına konulmuş ıslak pamukla maskelenmelidir. İlk yardım malzemeleri, depolanmış su ve temiz bezler alınarak sığınma yerinde tehlike geçti haberine kadar sükûnetle beklenmelidir. Dışarıda açıkta bulunanlar; En yakın kapalı yere girilmelidir. Ancak kapalı yere girilmeden önce, gaz bulaşmış olabileceği ihtimaline karşı, elbiseler yıkanmalı veya değiştirilmeli ve mümkünse bir naylon torbaya konulmalıdır. Vücudun açıkta kalan yerleri bol su ile yıkanmalıdır. Su yoksa temiz bir bezle bulaşan yerler sürtmeden emdirilerek temizlenmelidir. Kimyasal gaza maruz kalmış kişide nefes alma zorluğu, baş dönmesi, kusma, kızarıklık ve gözlerde yanma, şişme görüldüğünde, yine bol su ile bu bölgeler yıkanmalıdır. Kişi sıcak tutulmalı, fazla hareket ettirilmemelidir. En kısa zamanda tedavi merkezlerine ulaştırmaya çalışmalıdır. Kirlenmiş araç ve gereçler deterjanlı su veya çamaşır suyu ile temizlenmeli mümkünse kullanılmamalıdır. Araçta bulunanlar; En elverişli yerde durularak “açıkta bulunanlar” gibi hareket edilir. Dışarıda emin bir yer yoksa aracın kapı ve pencereleri ile havalandırması kapatılmalı, vücudun açıkta kalan yerleri örtülmeli ve araçta kalınmalıdır. Zaman varsa ve mümkünse eve veya iş yerine gidilmelidir. Mümkün değilse rüzgârın aksi yönde şehir dışına çıkılmalıdır.

BEYAZ İKAZ

Tehlike geçti ikazının işareti, radyo, televizyon, hoparlör, megafon gibi araçlarla duyurulur. Bu haber duyulunca sığınılan yerden çıkarak normal yaşanılan yerlere dönülmeli, yardıma muhtaç olanlar varsa yardım edilmelidir.

İlginizi Çekebilir
Yaz Aylarında Araç Bakımına Dikkat: Ali Fuat Şeker'den Sürücülere Önemli Uyarılar
Yaz Aylarında Araç Bakımına Dikkat: Ali Fuat Şeker'den Sürücülere Önemli Uyarılar
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Genç Çifte Mutluluk Dileği
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Genç Çifte Mutluluk Dileği
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ALS Günü'ne Özel Açıklama
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ALS Günü'ne Özel Açıklama
Kırklareli Ekonomisi İçin Güç Birliği: Başkan Ilık’tan Önemli Ziyaretçi Kabulü
Kırklareli Ekonomisi İçin Güç Birliği: Başkan Ilık’tan Önemli Ziyaretçi Kabulü
Son Haberler
Yaz Aylarında Araç Bakımına Dikkat: Ali Fuat Şeker'den Sürücülere Önemli Uyarılar
Yaz Aylarında Araç Bakımına Dikkat: Ali Fuat Şeker'den Sürücülere...
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Genç Çifte Mutluluk Dileği
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Genç Çifte Mutluluk Dileği
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ALS Günü'ne Özel Açıklama
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden ALS Günü'ne Özel...
Kırklareli Ekonomisi İçin Güç Birliği: Başkan Ilık’tan Önemli Ziyaretçi Kabulü
Kırklareli Ekonomisi İçin Güç Birliği: Başkan Ilık’tan Önemli...
Pınarhisar Kaymakamı Rabia Naçar Çanakcıoğlu'ndan Duygusal Veda Mesajı
Pınarhisar Kaymakamı Rabia Naçar Çanakcıoğlu'ndan Duygusal Veda...
Çocuklar doğanın renklerini kullandı
Çocuklar doğanın renklerini kullandı

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.