Kış ayının gelmesi ile zorunlu olarak değiştirilmesi gereken araç lastiklerinde dikkat edilmesi gerekiyor.
Edirne’de faaliyet gösteren Continental Lastik bayi sahibi Ahmet Biçer yazlık veya kışlık lastik alırken dikkat edilmesi gereken önemli hususların bilinmesi gerektiğine ve kış lastiklerinin hayat kurtardığını söyledi.
Yasa gereği 1 Aralık tarihinden itibaren takılması zorunlu olan kış lastiklerinin sürücülerin adeta hayatlarını kurtardığını ve kötü hava koşullarında yere sağlam basmalarını sağladığını belirten Ahmet Biçer “ayağımıza aldığımız ayakkabıya ne kadar önem veriyorsak,hayatımızı taşıyan aracımızında altına o kadar iyi ve kaliteli lastik almalıyız”dedi.
Kar lastiği diye bir lastik olmadığını,bunun doğru ifadeyle adının kış lastiği olduğunu belirten Ahmet Biçer “Bazı ülkelerde halk arasında kar lastiği olarak adlandırılan lastiğin asıl ismi aslında ‘Kış Lastiği’dir. Kar lastiği olarak yanlış isimlendirmenin en büyük olumsuz etkilerinden biri de aslında kış lastiği olan lastiğin yalnızca karlı zeminlerde kullanılacağı ve kullanıldığı durumlarda da hiçbir durumda ek olarak kar paleti ya da zincirine gerek duyulmayacağı düşüncesini ortaya koymasıdır”dedi.
Kış Lastiğinin trafikte yüksek güvenliğin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Biçer “lastik üzerinde yazan işaretlere çok dikkat edilmedilir.Lastik üzerinde,tarih,lastik abdı,türü,taşıyacağı yük kapasitesi,hızı gibi bir çok konu uyarı yazmaktadır.Sürücüler kış lastiği alacağı zaman üzerinde M+S işaretini aramak zorunda.M+S 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.Yani kış lastikleri 10 derecenin altındaki hava koşullarında kar olsun yada olmasın takılmak zorundadır. M&S (Mud&Snow – Çamur ve Kar) ve Snowflake (Yoğun kar). M&S markalaması, çamurlu ve/veya karlı zeminlerde daha iyi performans gösteren lastiklerin yanaklarında bulunur.”dedi.
Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı Ekim - Kasım ayları ile sona erdiği Mart Nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Ahmet Biçer “Alınan lastiklerin tümü aynı ayara ve kaliteye sahip olmalıdır. Aksi durumda sağa/sola çekme durumları yaşanabilir. Bu, özellikle uzun yolda girilmemesi gereken risklerden biridir.Kış lastikleri diş derinliğinin 3 mm.nin altında olmaması gereklidir. Diş derinliği 3 mm.nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde aracın çekiş performansının düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.Alacağınız kış lastiği ebatlarının, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmaması gerekir. Bu durumda lastiklerin yol tutuşu azaldığından, kızaklanmaya sebep olabilir.Kış lastikleri, yakıt tüketimini ve kabin içi sesi artırır. Bu nedenle satın almadan önce fiyatına, yakıt tüketimine ve kabin içi sese etkisine dikkat etmelisiniz.Lastiğinizin arabaya takılmadan önce balans ayarları yapılmalıdır”şeklinde konuştu.
Özelikle raflardan alınan lastiklerin tarih kısmına bakılması gerektiğini hatırlatan firma sorumlusu Ahmet Biçer “Kış lastiğinin üretim yılı kontrol edilmelidir. Son 5 yıl içerisinde üretilmiş olan lastikler tercih edilmelidir.Ancak rafta uzun süre bekleyen lastik tercih edilmemelidir.Sürücüler firmadan mutlak surette o yıl içinde üretilmiş olan lastikleri tercih etmelidir”dedi.
Sürücülerin genellikle ucuza kaçmak adına iki lastiği değiştirdiğini,bununda aracın yolda tutunma başta olmak üzere,frenleme mesafesi gibi konularda risk taşıdığını belirterek “Güvenliğin yanı sıra yakıt tasarrufu ve uzun ömürlü lastikler tercih edilmelidir.Kış lastikleri 4 tekerleğe de takılmalıdır. 2 adet kış lastiği, sürüş güvenliği açısından yeterli değildir.Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi otoyol koşullarını da değiştirir. Soğuk hava koşullarında yaz lastikleri daha çabuk sertleştiği için tutunma kabiliyetleri kış lastiğine göre çok düşüktür. Kış lastikleri, yapısal özellikleri itibariyle hava sıcaklığının 7 derecenin altında olduğu zamanlarda kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunma ve dolayısıyla daha güvenli sürüş imkanı sağlar”dedi.
Öte yandan kış lastiğinin tabanının yola bastıkça vakumlama özelliği sayesinde bulzu zeminde ve karda yola tutunduğunu söyleyen Biçer lastik üzerindeki derin tırnakların yanı sıra ince kesilerin yoğun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini,bunun aracı buza tutundurduğunu ifade etti.
Birol Çakan