Kırklareli’nde 24 Temmuz’da yapılan bilirkişi keşiflerinde, doğal yaşamı ve su kaynaklarını tehdit eden projelere karşı itirazlar sunuldu. Kırklareli Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Ozan Topuz ve Kırklareli Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Av. Dilara Gürel, birçok çevre gönüllüsü sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle birlikte incelemelere katıldı. Keşifler; OSB’de Halkalı Kağıt Fabrikası, Kula Köyü’nde Koza Altın Madeni ve Kuzulu Köyü’nde Oftaş Kalker Ocağı için gerçekleştirildi.
Halkalı Kağıt Fabrikasının Su Tüketimi Tartışma Yarattı
OSB’deki keşifte davacı bilirkişiler, kurulması planlanan Halkalı Kağıt Fabrikası’nın yıllık su tüketiminin, OSB’de bulunan 123 fabrikanın toplam tüketiminin yarısına denk geldiğini vurguladı. Kullanılacak su miktarının, Kırklareli halkının bir yıllık toplam su tüketiminin yarısına eşit olduğu açıklandı. Bu durum, özellikle Ergene Havzası’nda yer altı sularının %80-85 oranında azaldığı bir dönemde büyük bir risk olarak değerlendirildi.
Sağlık ve Çevre Açısından Büyük Risk
Fabrikada kömür ve kömür kaynaklı sorunlara karşı filtrasyon yapılacağı ifade edilse de, çevreye yayılabilecek tehlikeli partiküllerin halk sağlığı için ciddi risk oluşturacağı belirtildi. Ayrıca, alanda kreş, meslek okulu ve 25 bin çalışanın bulunması, 67 dönümlük alanın imara açılması gibi planların gelecekte önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği dile getirildi. Bilirkişi heyetine halk sağlığı uzmanının dahil edilmesi talep edildi.
Kula ve Kuzulu Köylerinde Doğal Yaşam Tehlikede
Tarım ve hayvancılıkla geçinen Kula ve Kuzulu köylerinde yapılmak istenen altın madeni ve kalker ocağı projeleri de inceleme konusu oldu. Bölgede biyolojik çeşitliliğin yüksek olduğu, Trakya arısı ve Kırmızı Orman Karıncası gibi endemik türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi. Çevre savunucuları, bu projelerin ekosistemde geri dönüşü olmayan zararlara yol açacağını ifade etti.
ÇED Raporlarındaki Çelişkilere Dikkat Çekildi
Çevreciler, firmaların hazırlattığı ÇED raporlarının gerçek durumu yansıtmadığını ve bilim insanlarının ölçülebilir değerleriyle çeliştiğini belirtti. Köylüler, yaşanan susuzluğu bizzat gözlemlediklerini vurguladı ve “Gözümüzün gördüğü susuzluk, yaşam kaynağımız su” diyerek duruma dikkat çekti.
“Yaşam Alanlarımızı Savunacağız”
Kırklareli Kent Konseyi ve çevreci kurumlar, yaşam alanlarını korumak için mücadelenin devam edeceğini açıkladı. Yapılan ortak açıklamada, “Topraklarımızı, ormanlarımızı, su kaynaklarımızı kimseye teslim etmeyeceğiz. Mülksüzleştirme ve köksüzleştirme girişimlerine sessiz kalmayacağız. Anayasamızın bize verdiği haklarla yaşamı ve doğayı koruyacağız” ifadelerine yer verildi.
Haber Merkezi