Dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından, 2 Ekim 2018 tarihinde alınan, kalıcı olarak yaz saati uygulaması kararı, vatandaşı bıktırdı.
Yurdun neredeyse hiçbir yerinde saat 8:30’dan önce hava aydınlanmazken, vatandaşlar iş ve okullara kör karanlıkta gidiyor. Aynı şekilde eve dönüşler de karanlıkta gerçekleşiyor. Uzmanlarca, bu durumun insan psikolojisine olan kötü etkileri defalarca dile getirildi. Zaten ülkedeki yaşam koşullarının zorladığı insanlar bir de bu yanlış uygulama yüzünden mutsuz ve mağdur ediliyor. Ayrıca Amerikan Uyku Tıbbi Akademisi’nin 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre ,kalıcı yaz saati uygulamasının "motorlu araç kazaları, kardiyovasküler vakalar ve ruh hali bozuklukları risklerindeki artışlarla" bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu.
Enerji tasarrufu sağlamak, gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla alındığı belirtilen kararla birlikte, daha önce 1 saat fark olan Orta Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkı 2 saate, İngiltere ile 3 saate çıkarken, Suudi Arabistan ile aynı saat dilimi kullanılmaya başlandı. Bu da borsa, bankacılık, uçak seyahatleri gibi birçok teknolojik etkileşimde senkronizasyon sorunlarına yol açtı. Üstelik elektrik kullanımı da azalmak yerine arttı.
Kırklareli yaz saati uygulamasında daha doğuda olan meridyenin ölçüt alınmasıyla Türkiye’nin en batısındaki il olarak, uygulamadan en fazla zarar gören illerin başında geliyor. Haber fotoğrafı olarak kullanılan görsel Kırklareli’nde saat 8:15 sularında çekildi.
Haber Merkezi