• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. "Gönül gözüyle görenlerin elimizden geldiğince yanında olalım"
Gündem
Yayınlanma: 23 Ocak 2018 - 08:04

"Gönül gözüyle görenlerin elimizden geldiğince yanında olalım"

HABER MERKEZİ Vize Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Muhibe Gürleyik, açıklamada bulundu

Gündem
23 Ocak 2018 - 08:04
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
“Gönül gözüyle görenlerin elimizden geldiğince yanında olalım”
HABER MERKEZİ

Vize Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Muhibe Gürleyik, açıklamada bulundu. Gürleyik, açıklamasında; “Gönül gözüyle görenlerin elimizden geldiğince yanında olalım” dedi.

Gürleyik, açıklamasında; “Her vatandaşın potansiyel bir engelli adayı olduğu düşünüldüğünde engelliliğin önlenmesi, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılması ve engellilerin kendi haklarının bilincine varması, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması gereken konulardır. Dünya nüfusunun yaklaşık %15’i -bir milyardan fazla kişi- çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahip olduğu, 110 -190 milyon insanın da fonksiyonlarda ciddi sıkıntılar yaşadığı düşünüldüğünde bu işbirliğinin önemi daha da belirginleşmektedir.Her yıl dünyada 7-14 Ocak tarihleri arası Beyaz Baston Körler Haftası olarak kabul edilmektedir. Bu hafta içerisinde çeşitli etkinliklerle görme özürlü vatandaşların sorunlarına dikkat çekilerek farkındalık yaratılmaya çalışılır” dedi.

Görme engelli vatandaşların zor olan hayatını kolaylaştırmanın gerekliliklerine dikkat çeken Gürleyik, şu ifadelere yer verdi:

“Bir görme özürlüye yardımcı olmak istiyorsanız aşağıdaki bilgileri edinmeli ve onlara uygun olarak hareket etmelisiniz. Yürürken siz onun koluna değil, o sizin kolunuza girmelidir. Zira kaldırım kenarı veya merdiveni anlaması için yarım adım gerinizden gelmelidir. Merdiven inerken eğer varsa tırabzandan yararlanmak isteyebilir. Kaldırım iniş ve çıkışlarında sürekli sözlü uyarılara gerek yoktur. O sizi yarım adım geriden izlediği için biraz yavaşlamanız yeterlidir.Ona ismiyle hitap ediniz. Aksi halde kiminle konuştuğunuzu anlamayabilir. Konuşurken görmek veya kör gibi kelimeleri kullanmaktan çekinmeyin ve yanından ayrılacağınız zaman sözlü olarak bildiriniz.Eğer size yol veya yön sorarsa sözcüklerle kesin ve anlaşılır biçimde izah edeniz. El ile işaret etmenin veya göze hitap eden işaretler kullanmanın yararı yoktur. Görme özürlü birini uzaktan bağırarak yönlendirmeniz hem rencide edici hem de tehlike yaratıcı olabilir. Olanağınız varsa yardım etmek için yanına gidiniz. Duraklarda hangi otobüsün geldiğini öğrenmek isteyip istemediğini sorabilirsiniz. Sizin otobüsünüz daha önce gelirse ayrılacağınızı mutlaka belirtiniz. Yardıma ihtiyacı olmayan bir görme özürlüye yardımcı olmaya kalkışmanız sadece size zaman kaybettirir. Kapıları yarı açık bırakmayınız. Onunla daha önce tanımadığı bir odaya girerseniz onu odanın ortasında yalnız bırakmayınız. Bir sandalye veya koltuğa kadar götürünüz.Yemekte et varsa, kesmekte yardım isteyip istemediğini sorabilirsiniz, yemeklerin yerini ayrıntılı olarak tarif ediniz.Yatılı konuk olarak evinize geldiğinde ona tuvaletin, gardırobun, pencerenin, prizin ve elektrik düğmesinin yerlerini gösteriniz. Ayrıca lambaların açık olup olmadığını bilmek isteyebilir. Görme engelli vatandaşlarımıza dış mekanlarda ve kurumlarda kolay hareket edebilmeleri amacıyla yapılan sarı şeritlerin bulunduğu alanlar üzerine bir engel koyulmamalı araba park edilmemeli, sarı şeritler bozulmuş ve tahrip edilmiş halde ise de mutlaka bağlı belediye ekiplerine haber vermeliyiz” (Mümün Engin Gündoğdu)

 

İlginizi Çekebilir
14 Haziran Genel Kurulu Öncesi Büro Memur-Sen’de Harekete Geçildi!
14 Haziran Genel Kurulu Öncesi Büro Memur-Sen’de Harekete Geçildi!
Başkan Derya Bulut'tan Engelliler Haftası'na Anlamlı Vurgu
Başkan Derya Bulut'tan Engelliler Haftası'na Anlamlı Vurgu
Engelliler Haftası'nda Çarpıcı Mesaj:
Engelliler Haftası'nda Çarpıcı Mesaj: "Haklar Geri Alınıyor, Destekler Kısıtlanıyor"
Gece Yarısı Yangını Kırklareli'ni Ayağa Kaldırdı, Ekipler Seferber Oldu
Gece Yarısı Yangını Kırklareli'ni Ayağa Kaldırdı, Ekipler Seferber Oldu
Son Haberler
14 Haziran Genel Kurulu Öncesi Büro Memur-Sen’de Harekete Geçildi!
14 Haziran Genel Kurulu Öncesi Büro Memur-Sen’de Harekete Geçildi!
Başkan Derya Bulut'tan Engelliler Haftası'na Anlamlı Vurgu
Başkan Derya Bulut'tan Engelliler Haftası'na Anlamlı Vurgu
Kırklareli Esnafından Rektör Rengin Ak'a Hayırlı Olsun Ziyareti
Kırklareli Esnafından Rektör Rengin Ak'a Hayırlı Olsun Ziyareti
Engelliler Haftası'nda Çarpıcı Mesaj:
Engelliler Haftası'nda Çarpıcı Mesaj: "Haklar Geri Alınıyor, Destekler...
Gece Yarısı Yangını Kırklareli'ni Ayağa Kaldırdı, Ekipler Seferber Oldu
Gece Yarısı Yangını Kırklareli'ni Ayağa Kaldırdı, Ekipler Seferber...
50 yıldır Yalanlama ve Tekzip almadım
50 yıldır Yalanlama ve Tekzip almadım

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.