• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
Gündem
Yayınlanma: 14 Ekim 2022 - 16:43

CHP’den Sansür Tepkisi “Ülkemizin gerçeklerini, her yerde haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Başkanlığı, partinin 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği

Gündem
14 Ekim 2022 - 16:43
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
CHP’den Sansür Tepkisi

“Ülkemizin gerçeklerini, her yerde haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Başkanlığı, partinin 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği basın açıklamasını ilimizde de düzenledi. İl Başkanlığı binasında yapılan basın açıklamasını İl Başkanı Alaaddin Güncer okurken açıklamada; “Yasa, sosyal medya platformlarına ilişkin düzenlemeyle, halkın temel haberleşme ve haber alma kaynaklarını kullanılamaz hale getirmeye kadar gidebilecek geniş sınırlama yetkileri içermektedir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, sınırlı kaynaklarıyla gazeteciliği dinamik bir şekilde yaşatma mücadelesi veren yerel yayın organları büyük bir darbe alacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Başkanlığı tarafından TBMM’de kabul edilen ve muhalefet tarafından “sansür yasası” olarak adlandırılan yasa hakkında basın açıklaması gerçekleştirildi. 81 ilde eşzamanlı olarak düzenlenen açıklama Kırklareli’nde CHP İl Başkanlığı binasında İl Başkanı Alaaddin Güncer tarafından okundu.

Açıklamada yasanın bir sansür yasası olduğu belirtilerek; “Saray iktidarı, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son yasama yılını bir sansür ve otosansür yasası ile açtı. Ülkemizde demokrasinin, hukukun, eşitliğin ve özgürlüğün yeniden tesis edileceği 2023 seçimleri yaklaşırken; demokratik muhalefeti, basını, sivil toplumu ve halkı susturmaya yönelik yeni bir girişimle daha karşı karşıyayız.

Bu sansür yasasının, seçimlere en fazla 8 ay kaldığı bir dönemde Meclis’te kabul edilmesi, seçimler yaklaştıkça iktidarını kaybedeceğini anlayan Saray’ın içinde bulunduğu korku ve acizliğin boyutunu göstermektedir” denildi.

Yasanın özellikle 29. Maddesine vurgu yapılarak; “İktidarın, 40 maddelik bu yasayla, başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin, gazeteciliğin ve basın özgürlüğünün altına son bir dinamit daha koymak istediği açıktır.

Öyle ki, yasanın 29. maddesiyle, “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu” diyerek sınırlarının ve içeriğinin ne olduğu belirsiz yeni bir suç tanımı yapılmaktadır. Muğlak ve ucu açık ifadelerle, yargıya ve iktidar partisinin bürokratlarına hangi bilginin halkı aldatmaya, korku ve endişe yaymaya yönelik olduğunu belirleme yetkisi verilmiştir. Aynı zamanda sosyal medyada yapılan eleştiriler, “dezenformasyon” olarak yaftalanabilecektir.

“Hangi haber halkta korku ve endişe yaratır, hangi paylaşım kamu düzenini tehdit eder” sorusunun yanıtı ise yasa metninde yoktur. 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirilen bu muğlak suç tanımının kapsamı, yargı mensuplarının ve iktidar partisi bürokratlarının inisiyatifine bırakılmıştır.

Buradan soruyoruz:

- TÜİK’in açıkladığı enflasyonun gerçeği yansıtmadığını, Türkiye’de gerçek enflasyonun çoktan üç hanelere ulaştığını söyleyen bir sosyal medya kullanıcısı dezenformasyon mu yapmış olacaktır?

- “8,5 milyon insanımız işsiz, insanlar iş arama ümidini kaybediyorlar, işi olanlar da açlık sınırının altındaki asgari ücretle çalışıyor” demek yalan haber yaymak mı sayılacaktır?

- Kamu ihalelerinin, sözde pazarlık yöntemiyle beşli çetelere adrese teslim verildiğini, halkın sırtından milyarlarca dolarlık yağma yapıldığını ortaya çıkaran gazeteciler suçlu mu sayılacaktır?

- “128 milyar dolar nerede?” demek, kamu barışını bozmak mı olacaktır?

- “Ormanlarımız yanıyor, uçaklar neden kalkmıyor?” diye sorgulamak, bazı savcılar tarafından halkı paniğe sevk etmek mi sayılacaktır?

İktidarın niyeti açıktır. Saray rejiminin, ülkemizde yarattığı ağır ekonomik buhranı, yüksek enflasyonu ve hayat pahalılığını, işsizliği, yoksulluğu, yolsuzlukları, kurumsal yıkımı dile getirmek suç haline getirilmek istenmektedir” ifadeleri sarf edili.

Açıklamaya şu sözlerle nokta koyuldu; “Bugün herkesin açıkça bildiği gibi, ülkemizde yıllardır kendi siyasal çıkarları uğruna dezenformasyon yapan, halkı yanıltıcı bilgileri yayan iktidarın bizzat kendisi ve kontrol altında tuttuğu, havuz medyasıdır.

Üstelik bu yasa, halkın temel hak ve özgürlüklerine yönelik bu ağır saldırıyla da sınırlı değildir.

Kendi yandaşlarına bol bol ilan verirken, muhalif yayın organlarını ise yok sayan ve adeta Basın İnfaz Kurumu’na çevrilen Basın İlan Kurumu, gazetelere ve internet haber sitelerine ceza verme yetkisiyle donatılmaktadır. Basın İlan Kurumu, tıpkı televizyon ve radyolar üzerinde kılıcını sallayan RTÜK gibi, yazılı ve dijital medyanın celladı haline gelmektedir.

Yasa, sosyal medya platformlarına ilişkin düzenlemeyle, halkın temel haberleşme ve haber alma kaynaklarını kullanılamaz hale getirmeye kadar gidebilecek geniş sınırlama yetkileri içermektedir.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle, sınırlı kaynaklarıyla gazeteciliği dinamik bir şekilde yaşatma mücadelesi veren yerel yayın organları büyük bir darbe alacaktır.

Bir kez daha söylüyoruz: Bu yasa  baştan aşağı sansür ve otosansür yasasıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, otoriter Saray rejiminin baskı politikalarına, korku iklimini ülkede hakim kılmaya yönelik çırpınışlarına asla boyun eğmeyeceğiz!

Ülkemizin gerçeklerini, halkımızın sorunlarını ve hakikati her yerde haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Saray’a buradan sesleniyoruz: Halkı, basını ve basın emekçilerini susturmayı başaramayacaksınız!

Çok az kaldı.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında,

Baskıcı ve otoriter politikalarınızla yok ettiğiniz demokrasiyi ve hukuku ülkemizde mutlaka yeniden kuracağız!

Başta düşünce, ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere, tüm temel hak ve özgürlükleri yaşatan bir düzeni inşa edeceğiz!

Sansür yasalarınızla gizlemeye çalıştığınız ekonomik buhrana, pahalılığa, yolsuzluklara, vurgunlara, servet transferine son vereceğiz!

AKP Genel Başkanı, “Bu yasanın çıkışıyla beraber bunları frenleyeceğiz ve gereği de neyse onu da yapacağız” diyor.

Biz de diyoruz ki, gerekeni sandıkta halkla hep birlikte yapacağız.

Geliyor gelmekte olan!”

İlginizi Çekebilir
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Merhum Eymen Tufan'ın Ailesine Taziye Ziyareti
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Merhum Eymen Tufan'ın Ailesine Taziye Ziyareti
Kırklareli Sokaklarında Çöp Sorunu Büyüyor
Kırklareli Sokaklarında Çöp Sorunu Büyüyor
Kırklareli'nde Trafik Denetimleri Artırıldı
Kırklareli'nde Trafik Denetimleri Artırıldı
Kırklareli Belediyesi'nden Altyapı Sorunlarına Hızlı Müdahale
Kırklareli Belediyesi'nden Altyapı Sorunlarına Hızlı Müdahale
Son Haberler
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'dan Anlamlı Ziyaret
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın'dan Anlamlı Ziyaret
Türkiye’de Ticaret Canlılığını Sürdürüyor: Nisan 2025’te Satış Hacminde Yüzde 9,6 Artış
Türkiye’de Ticaret Canlılığını Sürdürüyor: Nisan 2025’te...
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Merhum Eymen Tufan'ın Ailesine Taziye Ziyareti
Kırklareli Valisi Uğur Turan'dan Merhum Eymen Tufan'ın Ailesine Taziye...
Kırklareli Sokaklarında Çöp Sorunu Büyüyor
Kırklareli Sokaklarında Çöp Sorunu Büyüyor
Kırklareli'nde Trafik Denetimleri Artırıldı
Kırklareli'nde Trafik Denetimleri Artırıldı
Murat Zortul Azerbaycan'da
Murat Zortul Azerbaycan'da

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.