• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. ÜÇ AŞI İLE VÜCUDUNUZU KIŞA HAZIRLAYIN!
Sağlık
Yayınlanma: 19 Kasım 2025 - 09:30

ÜÇ AŞI İLE VÜCUDUNUZU KIŞA HAZIRLAYIN!

Sağlık
19 Kasım 2025 - 09:30
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ÜÇ AŞI İLE VÜCUDUNUZU KIŞA HAZIRLAYIN!

Kış mevsimi yaklaşırken herkesin aklında aynı soru var: “Bu kışı sağlıklı nasıl atlatırım?” Soğuk havalarla birlikte grip, zatürre (pnömoni) ve RSV gibi solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı da artıyor. Uzmanlar, bu dönemde bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun aşılanmadan geçtiğini belirtiyor. Grip, RSV ve zatürre aşılarını yaptıran bireyler, hem kendi sağlıklarını koruyor hem de toplumda hastalıkların yayılımının azalmasına katkıda bulunuyor. Memorial Göztepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Acat, kış hastalıklarından korunmada aşılanmanın önemini anlattı.

Grip basit bir soğuk algınlığı değil

Grip; yüksek ateş, öksürük, kas ağrısı ve halsizlikle seyreden bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Sıradan soğuk algınlığından farklı olarak zatürre, kalp yetmezliği hatta ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. 65 yaş ve üzerindeki kişiler, çocuklar, hamileler ve astım, KOAH, kalp yetmezliği, kanser, diyabet gibi hastalıkları olanlar bu rahatsızlık açısından özellikle risk altındadır. Grip virüsü her yıl yapısını değiştirdiği için, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği yeni virüs tiplerine göre aşılar da güncellenmektedir. Bu nedenle her yıl Eylül-Kasım ayları arasında grip aşısının tekrarlanması gerekir. 

Aşı, vücudun virüslere karşı antikor üretmesini sağlayarak hastalığın bulaşmasını, ağır seyretmesini ve komplikasyonları önler. Yumurta alerjisine bağlı anafilaksi öyküsü olan kişiler hariç 6 ay üzerindeki çocuklar da dahil her birey grip aşısı yaptırabilir. Aşı özellikle 65 yaş üzeri bireyler, kronik hastalığı olanlar, hamileler, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, bakımevi veya kalabalık ortamlarda yaşayanlar için aşı çok önemlidir. Grip aşıları vücudumuzun virüslere karşı antikor üretmesini sağlar. Hastalığın bulaş riskini azaltmaya yardımcı olur,  ağır geçmesini ya da komplikasyonlarını önlemeyi sağlar.

RSV göründüğünden daha ciddi tablolar yaratabilir

RSV; yani “Respiratuar Sinsityal Virüs”, çoğu kişide hafif bir soğuk algınlığı gibi seyretse de bazı bireylerde ciddi solunum problemlerine yol açabilir. Özellikle 60 yaş üzerindekiler, bebekler ve kronik hastalığı olan bireylerde zatürre, bronşit ve solunum yetmezliği gibi ağır tablolar gelişebilir. RSV’ye karşı geliştirilen aşılar artık ülkemizde de ulaşılabilir durumdadır. Aşılanma ile özellikle 60 yaşın üzerindeki kişiler, kronik hastalığı olan bireyler, 32-36’ıncı gebelik haftaları arasındaki kadınlar koruma sağlayabilirler. Hamilelerin yaptırmış olduğu bu aşı, doğacak bebeklerinin de 6 ay boyunca RSV’ye karşı koruma altında olmasına yardımcı olur.

Zatürre aşısı hayati bir korumadır

Pnömokok bakterileri; zatürre, menenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu enfeksiyonlar özellikle yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ağır seyredebilir. Zatürre yani pnömokok aşısı, sadece zatürre ve menenjiti önlemekle kalmaz, aynı zamanda hastane yatış ve ölüm riskini de azaltır. Ülkemizde üç çeşit zatürre aşısı bulunmaktadır. Yeni geliştirilen aşı, 7 farklı bakteri cinsine karşı da koruyucudur ve yaşam boyu sadece bir kez uygulanır. Daha önce farklı tip pnömokok aşısı yaptıranlar doktorlarına danışarak bu aşıyı olabilirler. 

Bağışıklığınızı aşılarla güçlendirin, kışı rahat geçirin!

Yaklaşan kış mevsimiyle en sık olarak karşılaştığımız grip (influenza), zatürre (pnömoni) ve RSV (RespiratuarSinsityal Virüs) enfeksiyonlarıdır. Aslında aşılanma ile bu hastalıklardan korunmak ya da en azından bu hastalıkları ağır geçirmeden atlatmak mümkündür. Grip aşısı önerilen tüm kişilere zatürre aşısının yaptırılması da tavsiye edilir. Herhangi bir sebeple dalak ameliyatı olması gereken kişilerin de zatürre aşısı yaptırmaları gerekmektedir. 

Üç aşıyı aynı gün olabilir miyiz?

Grip, RSV ve Prevenar 20 aşılarının üçünü kişi aynı gün yaptırmak istiyorsa, bu üç aşıyı da aynı gün farklı kollardan olabilir. Aşı olunan gün aşı yapılan bölgede hafif ağrı ve kızarıklık olabilir. Yine aynı gün hafif ateş veya yorgunluk gibi yan etkiler yaşanabilir. Ama bu etkiler 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Aşılanma ile  hem kendinizi hem de sevdiklerinizi koruyacağınızı düşünün ve bu basit yan etkilerin kaygısına kapılmayın.

MEMORİAL HASTANESİ BASIN BÜLTENİ
# Kış mevsimi# RSV# zatürre# Grip# kas ağrısı# öksürük
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
VARİSE KARŞI 8 ETKİLİ ÖNLEM!
VARİSE KARŞI 8 ETKİLİ ÖNLEM!
SOĞUK ALGINLIĞI SANDIĞINIZ BELİRTİLER LÖSEMİ HABERCİSİ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞI SANDIĞINIZ BELİRTİLER LÖSEMİ HABERCİSİ OLABİLİR
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü: “Sağlığınız İçin Az ve İyotlu Tuz Kullanın”
Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü: “Sağlığınız İçin Az ve İyotlu Tuz Kullanın”
 ZATÜRRENİN ERKEN BELİRTİLERİNE DİKKAT!
ZATÜRRENİN ERKEN BELİRTİLERİNE DİKKAT!
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
26 KALEM SEBZE MEYVE ALIMI
RESMİ İLANDIR
TEHLİKELİ ATIK SAHASI REHABİLİTASYON İŞLERİ YAPTIRILACAKTIR
Son Haberler
Kırklareli’nin CHP’li Belediye Başkanları Atatürk’ün Huzurunda
Kırklareli’nin CHP’li Belediye Başkanları Atatürk’ün Huzurunda
Kırklareli’nde Yenidoğan Canlandırma Eğitimi
Kırklareli’nde Yenidoğan Canlandırma Eğitimi
TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ TOPLANTILARININ İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ TOPLANTILARININ...
Ruhan Uzunlar Altıntel: “Kadın Girişimciler Ekonomimizin Gücüdür”
Ruhan Uzunlar Altıntel: “Kadın Girişimciler Ekonomimizin Gücüdür”...
Kırklareli’nde Yerel Kalkınma Hamlesi Toplantısı
Kırklareli’nde Yerel Kalkınma Hamlesi Toplantısı
Kırklareli Valiliği'nden Fırtına Uyarısı: Başlama Saati Bugün Saat 20.00
Kırklareli Valiliği'nden Fırtına Uyarısı: Başlama Saati Bugün Saat 20.00

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.