* Trakya için TRAKAP diye bir projenin alt yapısının hazırlandığını ve bu projenin süratle hayata geçirilmesi için çalışmaların takip edilmesi gerektiğini dile getiren Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral l; “Trakya Bölgesi’nin DAP (Doğu Anadolu Projesi), GAP (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Projesi), DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi), (KOP) Konya Ovası Projesi gibi projelere ihtiyacı var. Bu konuyu Milletvekillerimize ve STK’lara anlattık. Anlattıklarımız olumlu karşılandı. Konu hakkında bir proje hazırlandı. TRAKAP diye bir proje hazırlanıp, alt yapı çalışmaları hazırlandı” dedi.
HABER MERKEZİ
Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, açıklamada bulundu. Birlik Başkanı Bülent Oral, açıklamasında; Trakya’nin DAP (Doğu Anadolu Projesi), GAP (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Projesi), DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi), (KOP) Konya Ovası Projesi gibi projelere ihtiyacı olduğunu söyledi.
Trakya için TRAKAP diye bir projenin alt yapısının hazırlandığını ve bu projenin süratle hayata geçirilmesi için çalışmaların takip edilmesi gerektiğini dile getiren Bülent Oral; “Trakya Bölgesi’nin DAP (Doğu Anadolu Projesi), GAP (Güneydoğu Anadolu Bölgesi Projesi), DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi), (KOP) Konya Ovası Projesi gibi projelere ihtiyacı var. Bu konuyu Milletvekillerimize ve STK’lara anlattık. Anlattıklarımız olumlu karşılandı. Konu hakkında bir proje hazırlandı. TRAKAP diye bir proje hazırlanıp, alt yapı çalışmaları hazırlandı. Yaklaşık 1 ay önce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Ümit Ortan, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci ile birlikte Ankara’da ziyaretlerde bulunduk. Bürokratlara konuyu anlattık.En son Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş konunun ilk önce Kalkınma Bakanlığından geçmesi gerektiğini belirtti. Bu konuyla ilgili siyasi bir lobi oluşması gerekiyor. Bunu sağlarsak, bizim için çok önemli bir proje gerçekleşecek” diye konuştu.
Diğer illerin bu tür projeler ile üreticilerine fayda sağladığını aktaran Bülent Oral; Trakya’ya uygulanacak proje ile Türkiye’de küçükbaş hayvan varlığının bir o kadar artacağına dikkat çekti.
Kırklareli’nde 205 bin küçükbaş hayvan varlığı olduğunu dile getiren Bülent Oral, TRAKAP’ın uygulanmaya başlamasının adından çok kısa bir süre bu hayvan varlığının 300 bine çıkabileceğini vurguladı.
Trakya’da bulunan üreticilerin tek dostunun sadece Ziraat Bankası olduğunu aktaran Oral; “Ben diğer illerimizin Koyun Keçi Birlik Başkanları ile görüşüyorum. Malatya, Ardahan, Diyarbakır, Urfa, Karaman, Mardin. Konuştuğumuzda bana dedikleri projeler sayesinde 8 ilçede bulunan üreticilerimize seyyar hayvan yıkama havuzu aldım. Başka bir Birlik Başkanı arkadaşım 500 adet koyun kırkma makinesi üreticilerimize bedava dağıttım. Bir başka Birlik Başkanı 7 ilçeye yaz ayları için 30 çadır aldığını söylüyor. Diğer Birlik Başkanı ilçelerime yüzde yüz hibeli koç dağıtımı gerçekleştirdim. Bizde ise hiç bir şey yok. Altını çiziyorum hiçbir şey yok. Üreticimiz ağır yapacak ama bir sürü ipotek etmesi gerek. Bizim Trakya’da dostumuz sadece Ziraat Bankası. Yetiştirici son derece koyun bakımına hevesli. İşi biliyor ama sadece ağır yapması için 50 TL nakit paraya ihtiyacı var.ama buna devletimiz destek verse, 0 faiz ile kredi verse, yıllara bölse kolaylık olsa çok farklı olur. İlimizde 205 bin küçükbaş hayvan varlığı buraya uygulanacak proje sayesinde belki biranda 300 bine çıkacak. Hayvan varlığımız artmıyor. Nedeni ise üreticimizin borcundan dolayı yeni doğan kuzularını satmak zorunda kalmasından dolayıdır. Adı ne olursa olsun bu şekilde bir projeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Kırklareli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral, konuşmasında; Trakya için hazırlanan TRAKAP’a başta Milletvekillerinin, STK’ların ve tüm üreticilerin sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi. (Savaş Eskici)