• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • TEKNOLOJİ
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Spor
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. SARIMSAK ÖZÜNE DÖNECEK
Gündem
Yayınlanma: 30 Mart 2021 - 11:07

SARIMSAK ÖZÜNE DÖNECEK

  Gerekli bilimsel altyapı çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Babaeski Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Özün, “İLK KEZ”  gazetemizde bulunduğu ZORTUL Medya Grup bünyesinde yayın yapan Trakya

Gündem
30 Mart 2021 - 11:07
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
SARIMSAK ÖZÜNE DÖNECEK
 

Gerekli bilimsel altyapı çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Babaeski Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Özün, “İLK KEZ”  gazetemizde bulunduğu ZORTUL Medya Grup bünyesinde yayın yapan Trakya Takip Gazetesi’ne açıkladı;

 Özün “Kırklareli BeyazPeyniri’nin coğrafi işaret alması gibi, Babaeski sarımsağı’nın da, en yakın zamanda coğrafi işaretini alması için çalışmalarımız sürüyor. Bunun için gerekli bilimsel altyapının oluşturulmasında, KLÜ ve NKÜ tarafından bilimsel destekler alıyoruz. Bizim sürecimiz daha kısa sürecek. O coğrafi işaret Babaeski’ye gelecek”

 

KUTU

 

ARŞİV DESTEĞİ BEKLİYORUZ

 

Babaeski sarımsağının coğrafi işaret alabilmesinde önemli bir detay olan “medya ve kurumsal arşivler” konusunda elinde bilgi ve belgesi olan herkes ve kurumdan destek beklediklerini dile getiren Babaeski Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Özün ‘ e ilk destek, gazete arşivini açan Babaeski Söz Gazetesi ‘ n den geldi.  Özün ‘ ün en büyük şansı ise ; Borsa ‘ nın deneyimli ve başarılı genel sekreteri İsmail Dimatoka, Egemen KARAKOÇ- (Laboratuvar Sorumlusu/Kimyager)

Şennur BAŞÜĞÜT- (Laboratuvar Yardımcı Personel/ Ziraat Yüksek Mühendisi adındaki ) 2 genç ve başarılı uzman ile çalışıyor olması

 

 

Şenol Goncagül /

Özel Haber

 

 

2005 yılında başlayan ve 4 dönemdir aralıksız olarak devam eden Babaeski Ticaret Borsası Başkanlığı ile önemli başarılara imza eden Fahrettin Özün, bir diğer yandan da 3 dönemdir TOBB Mevzuat Komisyonu Başkanlığı görevini sürdürüyor. AB Projeleri başta olmak üzere, bir çok önemli projeleri ile kentin ve üyelerinin yakın tarihine altın harflerle iz bırakan Fahrettin Özün’ün “Babaeski sarımsağına coğrafi işaret alma” çalışmalarını da öğrenince, soluğu Babaeski Ticaret Borsası binasında aldık. Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel ve 12 yıl önce kendisiyle birlikte yola çıkan oda ve borsa başkanları sayesinde coğrafi işarete kavuşan Kırklareli Beyaz Peynirinden sonra, Babaeski sarımsağının da yakın bir gelecekte coğrafi işarete kavuşacağı, Özün ‘ ün yaptığı bilgilendirme ile belirgin hale geliyordu.

 

“BİLİMSEL ŞARTLARIN YERİNE GELMESİ VE İSPATLANMASI GEREKİYOR”

 

Coğrafi işaret alabilmek için, bazı bilimsel şartların yerine gelmesi gerektiğini belirten Fahrettin Özün “Bu bir ürünün avantajlarının ortaya çıkarılabilmesi için tarımsal faaliyetlerinde titizlikle gerçekleştirilmesi gerekiyor. Elde edilen kaliteli ürünün değerinde satılabilmesi için tanıtımına büyük bir özen gösterilmelidir. Örneğin; Ezine peyniri de coğrafi işaret alan bir ürün. Kırklareli peyniri de. O ürünün coğrafi işareti alabilmesi için, diğer peynir türlerinden farkları olmalı. O bölgede üretilerek, satılması, bir marka değerinin bulunması gerekli. Babaeski sarımsağı da, farklı aroma yapısına sahip, bu bölgede yetişen ve satılan, mesela, İstanbul’daki bir lokantada çorba içen bazı müşterilerin bile çorbalarında “Babaeski sarımsağı” isteyip, tercih ettikleri bir üründür. Bizim yaptığımız da, bunları bilimsel kanıtları ile ortaya koyup, coğrafi işareti almaktır” dedi

 

“2 ÜNİVERSİTEDEN BİLİMSEL DESTEK”

 

Başkan Özün, coğrafi işaret almak üzere, Kırklareli ve Namık Kemal Üniversitelerinden bilimsel destekler almakta olduklarını belirterek, “Yapılan çalışmalarda köylerimizde  önemli bir geçim kaynağı olan Babaeski  sarımsağının morfolojik, kimyasal ve genetik özellikleri yapılan çalışmalar sonunda elde edilen bulgular ile ortaya konuldu.
Araştırmada Babaeski sarımsağının arazide yeşil aksam özellikleri ölçülerek, hasat sonrası kurutma işlemi tamamlandıktan sonra baş ve diş özellikleri laboratuvarda belirlendi. Babaeski  koşullarında elde edilen veriler, titizlikle dosyalanarak, müracaat için hazır hale getiriliyor. Sarımsak materyallerin kimyasal ve biyoteknolojik özellikleri 2 üniversitemizin uzmanları tarafından nceleniyor. Yapılan bu çalışmaların neticesinde Çaltı sarımsağının Coğrafi İşaret portalında yer alması için başvuru yapılmasına ve çalışmaların devam edilmesine karar verildi. Bizim başvurumuzun sonuçlanmasının, Kırklareli gibi 12 yıl süreceğini sanmıyorum. Kısa bir zamanda bu başarıya ulaşacağız” dedi

 

“ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇECEĞİZ”

 

Coğrafi işaret alabilmek için oldukça zor ve özverili bir süreçten geçilmesi gerektiğinin de altını çizen Başkan Özün “Bu süreçti bilimsel destekler için 2 üniversitemizin çalışmaları öne çıkıyor. Ankara’da da, TOBB başta olmak üzere, bir çok kurum ve kuruluşun desteklerini bekliyoruz. Sayın RifatHisarcıklıoğlu’nun da, bu önemli mücadelemizde bizi yalnız bırakmayacağını, TOBB birimlerinin ve uzmanlarının, bizlere rehberlik etmelerini bekliyoruz. “ dedi. Fahrettin Özün

"Doğallık, geleneksel olma, sürdürülebilir kalite, bölgesel kalkınma ve dünya pazarında rekabette bulunabilme garantisi gibi nitelikler coğrafi işaretlerin katma değerleri içinde bulunmaktadır. Coğrafi işaret, kültürün korunması açısından da yüksek öneme sahiptir. Bölgelere özgü üretimleri tescil yoluyla korumayı ve yok olmalarını önlemeyi amaçlar. Babaeski sarımsağının coğrafi işaret alması ile birlikte de, ürünün tanınırlığı ve fiyatının artmasıyla birlikte, Kırklareli ve dolayısıyla da, Babaeski ilçesinin tanınırlığında ve tanıtımında önemli bir kazanım elde edilecektir.” Dedi

Tarihten bir sayfa

Sarımsak Üreticileri Birliği kuruldu

Babaeski Sarımsak Üreticileri Birliği’nin kurulması amacıyla Babaeski İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizasyonu ile önceki gün saat 11.00’da Babaeski Öğretmenevi Toplantı Salonunda toplantıyapıldı. Babaeski Sarımsak Üreticileri Birliği’nin kurulması amacıyla fikir alışverişinin yapıldığı toplantıya 21 üretici katıldı.

 

 

Yayın Tarihi: 08.02.2013
 

MARKA OLURSA DAHA KIYMETLİ SATARIZ

Babaeski İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Üzeyir Güngör, “Sarımsağımızı ucuza satıyoruz. Siz üreticilerimiz kilogramını 1,5-2 TL ye satarken marketlerde kilogramı 13 TL’ye satılıyor. Bir olalım birlik olalım dedik. Babaeski sarımsağı bir marka olursa, toplu halde paketleyerek pazarlarsak daha kıymetli satarız’’ dedi.

 

BİR AY ÖNCE ÇIKIYOR

Babaeski sarımsağının Kastamonu-Taşköprü sarımsağına göre bir ay önce çıktığını ifade eden Güngör, “Erken olgunlaşan sarımsağımızı paketli olarak belki yurtdışına bile satabiliriz diye düşünüyoruz. Babaeski ilçe merkezi ve köylerdeki sarımsak üreticilerini bir araya getirdik. Ana Tüzük Hazırladık. Tüzüğü okuyup tartışalım. İtiraz olursa gerekli düzeltmeleri yapalım. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizim bir menfaatimiz yok” diye konuştu.

 

ALTI AY SONRA GENEL KURUL OLACAK

Bu toplantıda Sarımsak Üreticileri Birliği’nin Kurucular kurulunu oluşturacaklarını söyleyen Güngör “Kurulduktan altı ay sonra genel kurul olacak. Paketleme boylama tesisi için birlik olmak gerekir. İnşallah sarımsağımızı daha değerli satacağız’’dedi. Hazırlanan tüzüğün okunmasının ardından geçici yönetim kurulu oluşturuldu.

 

GEÇİCİ YÖNETİM OLUŞTURULDU

Geçici yönetimde “Birol Ferah, Arif Recep Kılıç, Selahattin Kenar, Taner Şafak ve Arif Okumuş” yer aldı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Üzeyir Güngör toplantının sonunda yaptığı konuşmada “Babaeski Sarımsak Üreticileri Birliği ilçemize hayırlı olsun diyorum. Birlik kendi ayakları üzerinde duracak duruma gelir temenni ediyorum” diyerek katılımcılara teşekkür etti.
 

 

 

BU BAŞARILAR TESADÜF OLABİLİR Mİ?!

Başkan Özün, 2005 yılında göreve seçildikten sonra ilk olarak Babaeski Ticaret Borsası hizmet binasını yenileyerek yeni hizmet binasında Babaeski Ticaret Borsası hizmet vermeye başlamıştı.

Başkan Özün, Babaeski Ticaret Borsasındaki görevi sürecince çok önemli projelere imza attı.

2008 – 2009 yıllarında Trakya’da küçük ve orta ölçekli süt ürünleri üreticiliğinin geliştirilmesi yoluyla AB gıda güvenliği ve Pazar rekabetine erişim projesini gerçekleştirdi.

2009 yılında Yeşil Ekonomi ortaklığı projesini hayata geçirdi.

2009 yılında Tarımsal Sürdürülebilirlik ve Verimlilik Projesini gerçekleştirdi.

2011 – 2012 EURO FARMER – Sınır ötesi bölgede çağdaş ve modern Avrupai tarım ile bolluk projesi icra edildi.

2011 – 2012 Innovatrans – Yanbol ve Babaeski bölgesinin ekonomik kalkınmasına dair kişiler ve işletmeler arasında yenilik transferi projesi yapıldı.

2011- 2012 Babaeski Ticaret Borsası Online Alım-Satım Tarım Portalı Projesi gerçekleşti.

2012- 2013 Ekonomik eko enerji stratejisi – Yambol - Babaeski - Kırkraleli bölgesinin enerji ve çevre refah ile ekonomik kalkınması projesine imza atıldı.

2013 – 2015 Ortak sınır ötesi mobil tarım laboratuvarı ve eğitim merkezi projesi hayata geçti.

2014 – 2015 Uygulamaları, sınır ötesi bölgenin ekonomik kalkınma ve turizm organizasyon ve uzman kapasitesinin transferi için IBM-Bilgi ve Yatırım İŞ MATRIX projesi gerçekleşti.

2014 – 2015 LLL – Network Yaşam boyu öğrenme - mesleki eğitim, insanların kariyer gelişimi ve iş gücü piyasasında deneyim ve sosyal hizmet alışverişi için bir ağ projesi yapıldı.

Başkan Özün; “Babaeski’ye kalıcı eserler bırakacağız”

Başkan Özün; “Babaeski’yi dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Bilimsel çalışmalarımız sürüyor. Kırklareli Üniversitesi, Bulgaristan Burgaz Karadeniz Üniversitesi ve partnerlerimizle hazırladığımız bir projemiz, 2021 Nisan ayında değerlendirmesi tamamlanıyor. Önümüzdeki ay yepyeni bir projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yeni projemiz yine bölgemize uygun çok güzel bir projedir. Sonucu açıklandığında proje detaylarını ayrıntılı olarak ilk sizlerle paylaşacağız.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir
Koruyucu Aile Selda Yanar’ın Konuşması Duygulandırdı
Koruyucu Aile Selda Yanar’ın Konuşması Duygulandırdı
2 Temmuz 2025 Trakya Hava Durumu: Parçalı Bulutlar Eşliğinde Sıcak Bir Gün Bekleniyor
2 Temmuz 2025 Trakya Hava Durumu: Parçalı Bulutlar Eşliğinde Sıcak Bir Gün Bekleniyor
2 Temmuz 2025 Çarşamba Günlük Burç Yorumları: Günün Şanslı Burcu Terazi!
2 Temmuz 2025 Çarşamba Günlük Burç Yorumları: Günün Şanslı Burcu Terazi!
Süloğlu Belediye Başkanı Hüseyin Ormankıran’dan Duyarlılık Çağrısı
Süloğlu Belediye Başkanı Hüseyin Ormankıran’dan Duyarlılık Çağrısı
Son Haberler
Koruyucu Aile Selda Yanar’ın Konuşması Duygulandırdı
Koruyucu Aile Selda Yanar’ın Konuşması Duygulandırdı
2 Temmuz 2025 Trakya Hava Durumu: Parçalı Bulutlar Eşliğinde Sıcak Bir Gün Bekleniyor
2 Temmuz 2025 Trakya Hava Durumu: Parçalı Bulutlar Eşliğinde Sıcak...
2 Temmuz 2025 Çarşamba Günlük Burç Yorumları: Günün Şanslı Burcu Terazi!
2 Temmuz 2025 Çarşamba Günlük Burç Yorumları: Günün Şanslı Burcu...
Edirne Belediyesi Meclis Toplantısı Öncesi Pankartlı Protesto: Gençlerden Tarikat Tepkisi
Edirne Belediyesi Meclis Toplantısı Öncesi Pankartlı Protesto: Gençlerden...
Edirne Belediye Meclisi'nde
Edirne Belediye Meclisi'nde "Tarikata Barikat" Gerginliği: Öğrencilerden...
Savaşan, “Yapılan saldırıyı kınıyorum”
Savaşan, “Yapılan saldırıyı kınıyorum”

Ana Sayfa
TEKNOLOJİ
Gündem
Kırklareli
Edirne
Tekirdağ
Ekonomi
Siyaset
Spor
Resmi İlanlar
Sağlık
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Edirne
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kırklareli
  • Resmi İlanlar
  • Siyaset
  • Spor
  • Tekirdağ
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.