Uzm. Dyt. Sıla Yeniçeri, Sahurda tokluk süresini uzatan besinler hakkında konuştu. Yeniçeri, şöyle konuştu; “Sahurda yağlı, tuzlu, hamur işi dediğimiz karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketilmemelidir. Özellikle protein içeriği yüksek ve iyi yağ kaynağı olan besinler porsiyon kontrolünde olmak şartıyla tüketilmelidir; sahurdan sonra en az 1-2 saat beklenip uyunmalıdır eğer diyabet, obezite, tansiyonu kalp hastalıkları gibi kronik bir hastalık varsa 2-3 su bardağı su tüketip veya 1 adet haşlanmış yumurta yenilmesi yeterlidir.
Zeytin yağı: Polifenollerden ve E vitamininden zengindir. Antioksidan özellikli olup vücuttaki toksik maddelerin arındırılmasında işlev görür. Sahura başlamadan önce 1 yemek kaşığı tüketilmelidir. Soğuk sıkım olmasına dikkat edilmelidir, riviera tercih edilmemelidir.
Yumurta: Aminoasit içeriği açısında örnek protein kaynağı olarak ifade edilmektedir. Yumurta kolin içerir; kas ve beynin üzerine olumlu etkileri olan kolinin %25’lik ihtiyacı 1 adet yumurtadan karşılanabilmektedir. Bunun dışında A vitamini, D vitamini, demir içermektedir. HDL olarak adlandırılan İyi kolesterolün yükselmesine katkı sağlar. Sahurda haşlanmış şekilde 1-2 adet ya da sebzeli omlet şeklinde tüketilebilir.En fazla tokluk sağlayan protein kaynaklarından biridir.
Ceviz, fındık, badem: :Yağlı tohumlar özellikle E vitamininden zengindir, sinir hücrelerinin iletiminin hızlandırır. Beslenmede her gün mutlaka tüketilmelidir.Sahurda 1-2 avuç tüketmek yağ kaynağı olduğu için gün içindeki tokluk süresini uzatmaya yardımcı olacaktır. Tüketilen kuryemişlerin çiğ olmasına dikkat edilmelidir.
Pancar: Betain içeriğinden dolayı sindirim enzimlerini artırmaya yardımcı olur, antioksidandır; kalp hastalarına özellikle tavsiye edilmektedir. Her gün sahurda 1/2 adet tüketilmelidir. Haşlanmış, fırınlanmış veya rendeleyip sotelenmiş şekilde hazırlayıp 3-4 gün buzdolabında muhafaza ederek tüketilebilmektedir.
Yeşillik: Roka, maydonoz, dereotu, marul, tere, nane, ıspanak, pazı gibi yeşilliklerin (özellikle koyu yeşil yapraklılar) magnezyum, kalsiyum içeriği yüksektir. Günde 3-4 kase tüketilmesi önerilmektedir. Emiliminin yüksek olması için limon ve zeytin yağı eklenmelidir. Sahurda çiğ tüketmek istemeyenler omleti sebzeli şekilde tercih edip öteleyerek tüketebilir.
Çörek otu, keten tohumu, çiğ susam gibi tohumlar: Kaliteli bitkisel yağ kaynaklarıdır; omega-3 desteği sağlarlar.Ramazanda yaşanan kabızlık problemlerine yardımcı olmaktadır. Keten tohumu tüketilecepi zaman öğütülüp salata, omlet vb. gibi besinlere kelenebilir. Susam ve çörekotu da yumurtaya, salataya 1-2 tatlı kaşığı eklenerek iyice çiğneyerek tüketilmelidir.” (Metin Karakuş)