Ana Sayfa Edirne, Gündem, Kırklareli, Tekirdağ 6 Ekim 2016 1224 Görüntüleme

“Osmanlı’dan Günümüze Darbeler” Konferansı düzenlendi

 

* Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kırklareli Temsilciliği tarafından düzenlenen “Osmanlı’dan Günümüze Darbeler” konulu Konferansta konuşan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil; Tarihin insanların geçmişini bilmesi, ders alması ve geleceğini ona göre şekillendirmesi için önemli olduğunu belirterek, Tarihin sadece tarihçiyi ya da birtakım insanları ilgilendirmediğini, tarihin 7’den 70’e kadınından erkeğine, en tepedekinden en aşağıdakine herkesi ilgilendirdiğini ifade etti.

HABER MERKEZİ

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Kırklareli Temsilciliği tarafından “Osmanlı’dan Günümüze Darbeler” konulu Konferans düzenlendi.

4 Ekim 2016 Salı günü 19.30’da Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil; 150 seneden bu yana tarihe neden düşman olunduğunu herkesin iyi anlaması gerektiğini söyledi.

Tarihin insanların geçmişini bilmesi, ders alması ve geleceğini ona göre şekillendirmesi için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil; Tarihin sadece tarihçiyi ya da birtakım insanları ilgilendirmediğini, tarihin 7’den 70’e kadınından erkeğine, en tepedekinden en aşağıdakine herkesi ilgilendirdiğini ifade etti.

Tarihin sadece tekerrürden ibaret olmadığını anlatan Ahmet Şimşirgil; “”Tarihi iyi okumak, tarihi iyi bilmek ve öğrenmek durumundayız. Neden son 100 senedir, 150 senedir tarihimize düşman edildiğimizi, iyi anlamamız lazım. Tarih, ideolojilerin at oynattığı bir alandır. İdeolojiler tarihi kullanır. Bunu insanları gütmek, yönlendirmek ve yanlışa sürüklemek için de kullanırlar. Öyleyse millet olarak çok duyarlı olmamız lazım. Osmanlı devleti kadar tarihten ibret alan, ibret çıkartan bir devlet tanımıyorum yeryüzünde. Onun için tarihi çok iyi bilmek durumundayız. Tarih, sadece tarihçiyi, birtakım insanları ilgilendirmiyor, 7’den 70’e kadınından erkeğine, en tepedekinden en aşağıdakine herkesi ilgilendiriyor. Ulemanın zekasını arttırır. Alimlerin zeka seviyesi artar. Tarih bilmeyen, biraz ahmak olur. İki gözüyle bakan kişi duvarın sadece bir yüzünü görür, arka yüzünü görmez. Bugünü görür, geleceği göremez. Tarihi ne kadar iyi biliyorsak, 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl, 50 yıl ötesini görürüz. Eskiden günlük, haftalık, aylık plan yapardık. Bir yıllık planları görmezdim. Şimdi 2023, 2051,2053, 2071 diye planları görüyoruz” dedi.

Osmanlı Devletinin tarih sayfalarında yer aldığına dikkat çeken Şimşirgil; “Osmanlı Devleti’nin tarihte çok büyük bir yeri vardır. Bazıları kendisini 1923’te inmiş adam zannediyor. O zaman maydanoz gibi olursun. Kökün var senin, köklü bir milletsin. O milleti, o tarihi asla unutma, unutturma. Hakkın bir zavallı kulusun, sakın gurura ve kibre kapılma. Gurur ve kibir insanı mahveden iki husustur. Türk milleti çok rahat devret kurar ama bu devleti yıkmakta mahirdir. Bir devleti Türk’e yıktıracaksın. Bu kadar devlet kurup, bu kadar yıkan bir millet gösteremezsiniz. Tarihte 157 devletten bahsediliyor. Neden, çünkü bizde devlet hanedanın malıdır, onu böleriz. 2’ye böleriz, 3’e böleriz, 5’e böleriz, 7’ye böleriz. Hani Türk milletini devletlerini yıkmak için derler ya böl, parçala, yut. Halbuki bölmek bizim işimiz, onların işi değil. Biz bölüyoruz zaten parçalanıyoruz. Adama yıkmak kalıyor, adamlar da yutuyor. Hep böyle devam etti.  Öylesine böldük ki 2.Kılıçarslan tam 11 oğluna böldü devleti. Kendisi bile evladı ile savaşırken ölüyor. Bölündüğümüz zaman görün ne hale düşüyoruz. Hep bunu yapmadık mı? Ama biri bundan ders çıkardı. Hiçbir devletimiz iki asrı geçmedi. Koskoca Karahanlı, Gazneli, Selçuklu dahil en büyük imparatorluklarımız dahil iki asrı geçmiyordu.  Bunlardan da 3 padişahı sayın desek zorlanıyoruz. Bölünmenin ve parçalanmanın zararlarını görüyor musunuz? Osman Gazi vefat etti. Toplanıldı. Devlet bölünecek. Kimler var peki burada. Orhan ve Alâeddin var. İkiye bölecekler şimdi devleti. Alâeddin neyi böldüklerini sordu. Ne var ki bölüyoruz.  Bölünmemenin gerekliliğini söyledi. Orhan buna karşılık abisine ilin çobanı sen ol öyleyse dedi.  Alâeddin ise kardeşinin olmasını gerektiğini belirtti. Koyunlar, otlaklar kısacası hiçbir şey pay edilmedi.  Osmanlı Devleti 6 asrı aşan bir zaman hüküm sürdüyse işte bu anlayışa borçluyuz. Bir davanın genci yoksa o davayı gençler alıp, götürmüyor ise o millet öldü demektir. Alâeddin’in ismini bizim altın harfler ile yazmamız gerek. Ama bilenimiz çok az kişi. Tarihimizde var mı? Açıkçası yok.   Kardeş katli Osmanlı’ya çok bedel ödetti. Şu kardeş katlini kimseye anlatamadım. Bir kardeşe kıymak size dünyalara verilse dahi para etmez. Osmanlı’nın en gurur duyduğu en övündüğü konu hangisi diye sorsalar kardeş katli derdim.  Burada en çok Osmanlı üzülüyor. Çünkü kardeşine kıyan o. Sen, ben, biz değiliz. Kardeşinin, evladının başına bir şey gelen bilir. Yavuz Sultan Selim iki kardeşini öldürdüğü zaman oturup, ağlıyor. Nereden geldi bu benim başıma diye. Bunlar bilinmiyor. Sende o gün doğabilirdin. Onun yerinde olabilirdin. Bunu anlamamız gerek” cümlelerini kullandı.

Konferansa; Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, Adalet Komisyonu Başkanı Vahdet Yeltepe, AK Parti Kırklareli İl Başkanı Alper Çiler, AK Parti Kırklareli Merkez İlçe Başkanı Kayhan Türköz ve TÜGVA Kırklareli İl Temsilcisi Gürcan Uçar ile vatandaşlar katıldı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com