Ana Sayfa Gündem, Kırklareli 1 Mart 2018 812 Görüntüleme

“Müracaatlar verilen bilgiler doğrultusunda değerlendirilecek”

HABER MERKEZİ

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan “Köyüne Dönene 300 Projesi”nin hayvancılığa can suyu olacağını söyledi.

Projeden yararlanmak isteyenler için Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Ortan, proje kapsamında projeden yararlanan besicilere sigorta, asgari ücret, yem desteği verileceğini söyledi. Projeden yararlanmak isteyenlere doğru bilgi vermek için bu toplantıyı düzenlediklerini söyleyen Ortan yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “Doğru bilgileri verelim, sizlerle müracaatlarınızı doğru şekilde gerçekleştirip ve devamında da inşallah ilimizde siz değerli üreticilerimizin bu destekten faydalanmasını talep ediyoruz.

Hem Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanımız ve oradaki personelimiz ve aynı zamanda bizden İl Müdürlüğü’nde Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubemizde sizlere bu müracaatlar konusunda yardımcı olacağız. Amacımız doğru bilgileri sizlere sunmak. Akabinde sizin müracaatlarınız neticesinde bu destekten faydalanmanız. Süreci ben kısaca bahsedeyim; müracaatlar elektronik ortamda yapılıyor. Bizler sizlere yardımcı olacağız. Hem birliğimizde hem de İl Müdürlüğümüzde. Bu ön müracaatlar sonrasında tabi ki sizin müracaatlarınız verdiğiniz bilgiler doğrultusunda değerlendirilecek. Bir ön değerlendirme olacak. Sonrasında nihai değerlendirme aşamasında verilen destek sıfır faizli değil. Faiz indirimli bir destek;  %75’i Bakanlık tarafından finanse edilen ve Ziraat Bankası aracılığıyla siz değerli üreticilerimizin var olan işletme kapasitesini geliştirmesi amacıyla. Yani bu üretimi yapan sürdüren köyünde bulunduğu alanda işletmesi olan, işletmedeki hayvan varlığını arttırmak isteyen ve en önemlisi de bu projenin en önemli kısmı sizlerin sürdürülebilir bir işletme kapasitesine sahip olmanız, gelirleriniz artması. Asıl amaç budur. Bu amaçla da böyle bir kredi desteği diyebiliriz. Bu şekilde sizler hesabınızı ve kitabınızı yapacaksınız. Atıyorum 100 baş anaç koyun alan işletme sahibi isterse bunu 250 başa çıkarmak için 150 hayvan temini konusunda destek alabilir. Bunun yanında işletmenin ihtiyacı olan en büyük gider bakıcı. Bakıcının maaşı ve aynı zamanda çoban yada diğer ismiyle sürü yöneticisinin hem sigortası hem de maaşı konusunda yine sizlere avans desteği verilecek. Bu destekler sizler tarafından nasıl ödenecek? Ürettiğiniz, yetiştirdiğiniz hayvanlardan doğan kuzuların TİGEM tarafından alım garantisi söz konusu. Burada en önemli çıktı da şu olacak; sizlerin kesmek veya kasaba vermek zorunda kaldığınız dişi hayvanların tekrar üretime kazandırılması. TİGEM tarafından bu hayvanlar sütten kesildikten sonra alınacak. Bu şekilde damızlık niteliği taşıyan hayvanlar sizler birer destek alan damızlık tesisi şekline dönüşmüş olacak. Bu şekilde döngü sağlandıktan sonra; 8 yıllık bir periyotta inşallah yaklaşık 5 milyona yakın anaç koyun varlığı düşünülüyor. Bu da sizlerin büyük emek ve gayretleriyle olacak. Yaptığınız iş gerçekten zor bir iş. Kolay değil. Dışarıdan baktığımızda küçükbaş hayvancılığın kolay olduğu ve aynı zamanda herkesin yapabileceği bir iş gibi gözüküyor. Öyle değil. Bu süreçte bizler hem teknik olarak hem de özellikle hayvan sağlığı konusunda her zaman sizlerin yanında olacağız. Bu konuda da desteğimiz sürecek. Diğer yandan işletme kredisi kullanma şansınız olacak bu süreçte.”  Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral ise yaptığı konuşmada, Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak müracaat süresince projeden yararlanmak isteyenlere yardımcı olacaklarını söyledi. Daha sonra katılımcılara, slayt gösteriminde ön başvuru nasıl yapılır anlatıldı. (Kadir Sinici)

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com