Ana Sayfa Gündem, Kırklareli, Sağlık 7 Şubat 2017 1077 Görüntüleme

“Kanser Ölümleri’nin %22 Tütün Kullanımı’ndan kaynaklanıyor”

 

* Sigara kullanımının birçok hastalığa yol açtığını ifade eden Yeşilay Kırklareli İl Temsilci Ali Karakoç; “Dünya Sağlık Örgütü, Kanser Ölümleri’nin %22’sinin tütün kullanımından kaynaklandığını açıkladı. Türkiye’de sigarayla mücadelede önemli bir yol kat edildi. Yeşilay olarak her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde çok iyi bir mesafe aldık. Ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için daha özverili olmaya davet ediyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

Yeşilay Kırklareli İl Temsilciliği tarafından,  Kırklareli Üniversitesi’nde (KLÜ) görev yapan güvenlik personeline başta uyuşturucu madde bağımlılığı olmak üzere tüm bağımlılıklarla ilgili eğitim verildi.

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı Yetişkin Eğitimleri kapsamında, Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi Alt Salonu’nda 06 Şubat 2017 Pazartesi günü saat 10.30’da verilen Eğitim Programı Yeşilay Kırklareli İl Temsilci Ali Karakoç’un konuşmasıyla başladı.

Bağımlılığın, artan bir kullanım oranı ve çeşitlilik ile her yaştan insanı tehdit ettiğini belirten Karakoç; “Genç neslin önleyici ve koruyucu hizmetlerle desteklenerek tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji ve diğer tüm bağımlılıklarla mücadele kapsamında ulusal düzeyde bilinç oluşturulması önem arz etmektedir” dedi.

* “Sigarayla mücadelede önemli yol kat edildi”

Yeşilay Kırklareli Şube Başkanı Ali Karakoç konuşmasının devamında Türkiye’de son yıllarda sigarayla mücadelede önemli bir yol kat edildiğini söyledi.

Sigara kullanımının birçok hastalığa yol açtığını ifade eden Karakoç, şunları kaydetti;

“Dünya Sağlık Örgütü, kanser ölümlerinin %22’sinin tütün kullanımından kaynaklandığını açıkladı. Türkiye’de sigarayla mücadelede önemli bir yol kat edildi. Yeşilay olarak her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde çok iyi bir mesafe aldık. Ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için daha özverili olmaya davet ediyoruz. Farkındalık kampanyalarımız, bilgilendirme seminerlerimiz, kamu spotlarımız, sosyal medya çalışmalarımızla Yeşilay olarak sigaraya karşı mücadelemiz hız kesmeden devam edecek. Bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın sigarayı bırakarak, bilgi sahibi olarak ve bilinçlendirerek destek olmalarını arzuluyoruz.”

* “Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek”

Kırklareli İl Uyuşturucu ile Mücadele Alt Çalışma Grubu Başkanı Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi  Hülya Arıkan ise yaptığı konuşmada, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı’nın amacını anlattı. Arıkan; “Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Programı (TBM)” ülkemizde yaşayan çocuk ve gençlerin daha güvenli ve sağlıklı bir hayat sürdürmelerine katkıda bulunmak amacıyla yeni neslin bağımlılıklarla ilgili bilinç düzeylerini arttırmayı hedeflemektedir.

Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek, evrensel temelli bir eğitim programıdır.

Bu eğitim programı ile sigara, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

Ardından Atatürk İlk Öğretim Okulu Rehber Öğretmeni Damla Akaloğlu, Kırklareli Üniversitesinde görev yapan güvenlik personeline başta uyuşturucu madde bağımlılığı olmak üzere tüm bağımlılıklarla ilgili eğitim verdi.

* Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitim Programı

Program, bağımlı olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirecek evrensel temelli bir önleme eğitim programıdır. Program kapsamında tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam alanlarında yaş gruplarına göre hazırlanmış 18 modülden oluşmaktadır. TBM kapsamında belirlenen 244 kazanım çerçevesinde 18 modülün her biri için kitap, broşür, 30’ar dakikalık etkileşimli içerik, ölçme araçları, eğitici ve öğrenci sunuları ve etkinlikler tasarlanmıştır.  TBM kapsamında, ülke genelinde rehber öğretmenlerden oluşan ve bağımlılık alanında formasyon kazandırılan “494 Formatör Eğitimci” ve bu formatörlerin eğitim vereceği yaklaşık “28000 Saha Eğitimci” aracılığıyla toplam “20 Milyon Öğrenci”ye bağımlılıklarla ilgili eğitim verilmesi hedeflenmektedir. Programın pilot çalışması İstanbul’da yürütülmektedir. Proje kapsamındaki eğitimler kazanım bazlı, yüz yüze ve uzaktan eğitimi kapsar şekilde tasarlanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde geliştirilecek online içerikler Fatih Projesi’ne entegre olacaktır. Pilot uygulama kapsamında 41 rehber öğretmene 6 günlük formatör eğitimi, 830 rehber öğretmene eğitici eğitimi, yaklaşık 60.000 öğrenciye bağımlılıklar ile ilgili eğitim verilmiştir. Ayrıca içeriklerin tamamı İslam İşbirliği Teşkilatı ile geliştirilmekte olan işbirliği ile Arapça, İngilizce ve Fransızcaya çevrilecek ve tüm Dünya’da uygulanan bir eğitim programı olacaktır.” (Kadir Sinici)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com