26 Mart Balkan Şehitleri Anma Günü kapsamında Edirne, 113 yıl önce yazılan destanı bir kez daha yaşadı. Gün boyunca düzenlenen törenler, yürüyüşler ve etkinliklerle şehir adeta geçmişe yolculuk yaptı. Hem hüzün hem de gururun iç içe geçtiği programlar, vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Şükrüpaşa Anıtı’nda Duygusal Başlangıç
Anma programı, Şükrü Paşa Anıtı’nda düzenlenen resmi törenle başladı. Çelenk sunumu ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Program kapsamında gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualar, katılımcılara duygusal anlar yaşattı.
Protokol üyeleri, Balkan Savaşları’nda Edirne’yi savunan Şükrü Paşa’nın anıt mezarına karanfiller bırakarak şehitleri rahmet ve minnetle andı.
Edirne’nin 155 Günlük Destansı Direnişi
Programın devamı Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Okul Müdürü İsmail Erkaraman yaptığı konuşmada, Balkan Savaşları’nın yalnızca askeri bir mücadele olmadığını, aynı zamanda büyük bir insanlık dramı olduğunu vurguladı.
Edirne’nin 155 gün süren kuşatma boyunca açlık ve yoklukla mücadele ettiğini hatırlatan Erkaraman, o zor şartlara rağmen şehrin teslim olmadığını ifade etti. Süpürge otu tohumundan yapılan ekmeklerin bile direnişin sembolü haline geldiğini belirterek, bu mücadelenin tarihe altın harflerle yazıldığını dile getirdi.

Gençler Tarihe Sahip Çıktı
Anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Savunmadan Sanata” temalı yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin sahnelediği “Balkanlarda Hüzün” oratoryosu ise izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.
Gençlerin tarih bilinciyle hazırladığı bu etkinlikler, geçmiş ile gelecek arasında güçlü bir bağ kurdu.

Selimiye Meydanı’nda Birlik ve Coşku
Günün ilerleyen saatlerinde askeri bando eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş, Selimiye Meydanı’nda son buldu. Meydanda kurulan mini savunma fuarı, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Selimiye Camii gölgesinde gerçekleşen etkinliklerde mehteran takımının marşlarıyla coşku zirveye ulaştı. Binlerce vatandaş, tarihi atmosferi yerinde yaşayarak anlamlı anlara tanıklık etti.

Gökyüzünde Güç Gösterisi
Anma programının en dikkat çeken anlarından biri ise hava gösterileri oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçakları ile İHA ve SİHA’ların gerçekleştirdiği saygı uçuşları, vatandaşlardan büyük alkış aldı.
Gökyüzünde sergilenen bu etkileyici gösteriler, Türkiye’nin savunma gücünü gözler önüne sererken, geçmişten günümüze uzanan mücadele ruhunu da simgeledi.

Vali Yunus Sezer’den Anlamlı Mesaj
Yunus Sezer yaptığı konuşmada, Balkan Savaşları’nın milletin en zorlu sınavlarından biri olduğunu ifade etti. 155 gün süren direnişin, Türk milletinin karakterini ortaya koyduğunu vurgulayan Sezer, o günkü yokluklara rağmen verilen mücadelenin bugün yerli ve milli savunma teknolojileriyle taçlandığını belirtti.
Sezer, “Bu millet esareti asla kabul etmez. O günün ruhu bugün de dimdik ayaktadır” sözleriyle birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Edirne Şehitlerini Unutmadı
Gün boyu süren etkinlikler, atak helikopterlerin gerçekleştirdiği saygı uçuşlarıyla sona erdi. Edirne halkı, Balkan Şehitleri’ni bir kez daha dualarla ve minnetle andı.
Düzenlenen programlar, yalnızca geçmişi hatırlatmakla kalmadı; aynı zamanda milli birlik ve beraberlik duygularını da pekiştirdi. 113 yıl önce yazılan destan, Edirne’de yeniden hayat buldu.
Haber Merkezi