Edirneli 59 yaşında ki Gazanfer Denizeri, baba mesleği dediği ve hayatını idame ettirmek için elleriyle davul yaparak hem geçimini sağlıyor hem de mesleği sürdürüyor. Denizeri, "Edirne'de bu gidişle davul yapımı benimle birlikte son bulacağını söyledi.
Tarihi Edirne Ali Paşa Çarşısı'nda 35 yılı aşkın bir süredir elleriyle davul yaptığını ve müziğe aşık olduğunu belirten Gazanfer Denizeri, baba mesleğini devam ettirmek İstediğini belirtti.
35 yıl önce davul imal etmeyi kafasına koyan Gazenfer Denizeri, daha önce bu işi yapan babamın yanında yetiştiğini ve daha sonraları bir davul ustasından da bazı teknik detayları öğrendiğini söyledi.
Denizeri, "Edirne'de bu gidişle davul yapımı benimle birlikte son bulacak. Bütün işlerde olduğu gibi biz de çırak bulamıyoruz. Sanayiye gidiyoruz, keresteciye gidiyoruz, tornacıya gidiyoruz oralarda görüyoruz çırak bulmak çok zor, eskisi gibi değil. Çırak geliyor bir iki gün duruyor bakıyor iş zor kaybolup gidiyor." şeklinde konuştu. Davullan imal edecek makineleri bile kendisi tasarlayan ve bunları tornacılarla beraber yapan Denizeri, bütün zorlukların üstesinden işini çok sevdiği için gelebildiğini söyledi. Denizeri bundan 35 yıl önce Edirne'de davul yapımı noktasında yaşanan eksikliği gidermek ve var olan talebi karşılamak için bu işi yapmaya karar verdi.
Yaptığı davulların isteğe göre yaptığını söyleyen Denizeri," kaç cm çapında yapacaksak metreyle ölçüp çaplarını ayarlıyoruz, tesviyesini yapıp yapıştırıyoruz ondan sonra tekrar bir ufak zımpara ve arkasından cila. Ciladan sonra çemberlerini yapıp derilerini geçiriyoruz, iplerini gerip davul haline getiriyoruz. En iyi davul ceviz ağacından olur. Davullarda kullandığımız ağaçlar ceviz,kayın, çınar ve çam ağaçlarını kullanıyoruz.. Derisi de koyun ve keçi derisi. Ama şimdi şartlar gereği kullanımı basit olsun, ekonomik olarak daha uygun olsun diye mika ve cam deri dediğimiz malzemeyi kullanıyoruz" dedi.
Gazanfer Usta, yaptığı davulların fabrikasyon ürünlere göre daha iyi bir sese sahip olduğunu dile getirerek, "Boyasız ham kıvrılmış ahşap kasnak bize geliyor. Biz bunu müşterinin istediği büyüklüğe göre çapini ayarlayıp, birleştiriyoruz. Daha sonra iple etrafından dikerek çatıyoruz. Tabi törpülenmesi gerekiyor ahşabın uç kısımlarının daha net ses çıkarsın diye. En son yapmanız gereken ince işçilikleri des yaptıktan sonra boyama işlemine geçiyoruz." dedi.Davulun iyi ses vermesinin iyi bir işçiliğe bağlı olması kadar üzerindek derinin de iyi olması gerektiğini anlatan Gazanfer Usta, yaptığı davulu kendisi denemeden müşterisine vermiyor.Müzik aletleri satışı da yapan Gazanfer Denizeri, aynı zamanda iyi de bağlama çalıyor ve bağlama dersi de veriyor. Profesyonel davul yapan Gazanfer Denizeri müzikle uğraştığı kadar ayrıca vücut geliştirme sporuyla da ilgileniyor.
Birol Çakan