HABER MERKEZİ
Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde küçük yaşta ayakkabı üretimine başlayan 85 yaşındaki Hüseyin Gülkıran, yıllara meydan okuyor. 13 yaşında bir ayakkabı üreticisinin yanında çırak olarak çalışmaya başlayan ve kısa sürede ayakkabı üretimine başlayan Hüseyin Gülkıran, mesleğini ilk günkü aşkla sürdürüyor. Gülkıran, 25 metrekarelik dükkanında, deri ile köseleyi bir araya getirerek Ayakkabı yapıyor.
İşlerimiz zorlaştı
Bu meslekle iki çocuk yetiştiren fakat artık işlerin zorlaştığını belirten Gülkıran, 13 yaşında çıraklık ile başlayıp 72 yıldır bu iş ile yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Artık satılan ürünlerin fakbrikasyon olması sebebiyle işler durma noktasında geldiğini belirten Gülkıran; ‘’70 seneden beri Babaeski’de bu işi yapıyorum. Bu mesleğe 13 yaşında başladım, yaşım 83. Benden başka uğraşan bir iki arkadaşımız daha var ama onlarda bu işi tam manasıyla yapmıyorlar. Ben çıraklıktan yetiştim. Aşağı yukarı 10 sene çıraklık yaptım. 60 seneden beride kendi başıma çalışıyorum. Bir seneye yakın İstanbul’da kaldım. Daha sonra tekrar Babaeski’ye dönüş yaptım. Artık işler fabrikasyona döküldü. Tabi böylelikle bizim işler yavaşladı. Eskiden fabrikasyon işleri fazla yoktu, hep el işi, el emeği yapılırdı. Şimdi vatandaş muşamba ayakkabıyı ayağına geçiriyor 2,3 ay giysem yeter diyor ucuz almaya bakıyor. Fabrikasyonlar için çalışamıyoruz. Biz tabi hakiki deri çalıştığımız için fiyatlı oluyor. Ama yine de kendi müşterimiz var, yapıyoruz bir şeyler. Şimdi işler eskisi gibi gitmiyor tabi. Örneğin önceden çıraklarımız vardı. Yetiştiriyorduk. Malesef onlarda zanaatı bırakıp başka işlere yöneldiler. Bu işlerde pek ekmek yenmiyor, para kazandırmaz. Kıtı kıtına geçim sağlanıyor tüm imalat bizden. Kesim dikim her şeyi biz yapıyoruz. Bugün için piyasada hakiki deriden ayakkabı çok seyrek. Bilhassa kadın ayakkabılarında. Sunni deriyi, hakiki deri diye piyasaya sürüyorlar. Hakiki deride ayak hava alır, terleme yapmaz, mantraz yapmaz. Sunni deriyi giyenlerin hepsi ileride mantar olacaktır. Ama bunu takdir eden yok. Ne olacak diyor vatandaş. Giyiyor ayağına birde yumuşacık deri diye övüyor. Şimdi her yerde dökme ayakkabılar satılıyor talepte çok oluyor. Uygun fiyatla alışevriş yapılıyor. Bu da bizim işimize yansıyor. Yine de ucu ucuna geçim sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Kadir Sinici
Gündem
Yayınlanma: 18 Aralık 2018 - 09:05
Ayakkabıcılıkla Geçen 72 Yıl
HABER MERKEZİ Kırklareli'nin Babaeski ilçesinde küçük yaşta ayakkabı üretimine başlayan 85 yaşındaki Hüseyin Gülkıran, yıllara meydan okuyor
Gündem
18 Aralık 2018 - 09:05
İlginizi Çekebilir