Miras davaları ve gayrimenkul alım satım işlemleri sıklıkla hukuki karmaşıklıklarla karşılaşabiliyor. Bu süreçte, satış işlemlerinin hukuki geçerliliği ve ödenen harçların akıbeti önem taşıyor. Akalp Hukuk Bürosu Kurucusu Av. Ahmet Volkan Akalp, bu konuda önemli açıklamalarda bulunuyor.
Gayrimenkul satışlarında ödenen tapu harçlarının alıcı ve satıcılar arasında yüzde 2 oranında bölüştürüldüğünü belirten Akalp, miris muvazası olarak adlandırılan ve hukuki olarak geçersiz kabul edilen satış işlemleriyle karşılaşılabildiğini ifade ediyor.
Akalp, tapu harcının iadesi konusunda şu açıklamalarda bulunuyor: "Miras bırakan vefat etmeden önce, taşınır veya taşınmaz hak ve alacaklarını, mirasçılarından birine veya bir kısmına diğer mirasçılardan kayıracak şekilde satış ve devir işlemi yapabiliyor. Bu durum hukuk dilinde Muris Muvazaası olarak nitelendirilir. Diğer mirasçılar, muris vefat ettikten sonra açacakları davalar ile bu satış işlemlerini iptal edebilirler. Eğer bir gayrimenkulün maliki, diğer mirasçıları mirastan yoksun bırakmak amacıyla gayrimenkulu bir mirasçısına satmışsa ve bu satış hukuk mahkemesince muvazaa olarak nitelendirilip geçersiz sayılmışsa, bu satış işlemi sırasında ödenen tapu harcı düzeltme işlemi ile yükümlüye iade edilir. Yükümlü muris vefat ettiği için bu harç mirasa dahil olur ve mirasçılara hak olarak geri döner. Çünkü vergilendirme işleminin sebep unsurunu oluşturan vergiyi doğuran olay başlangıcından itibaren geçersiz kabul edilmiştir."
Akalp'ın bu açıklamaları, miras davaları ve gayrimenkul satışlarında yaşanan hukuki süreçleri ve tapu harcının iadesiyle ilgili detayları açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Haber Merkezi