Aspir konusunda oldukça tecrübeli olan Prf. Dr. Fikret Akınerdem tarafından Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy’a ziyaret gerçekleştirildi.
Gerçekleşen ziyarette, Kırklareli’nde Aspir ekim alanları ele alınırken, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, önemli bir açıklamada bulundu.
“Ülkemizde yetişebilen önemli yağlı tohumlu bitkilerden biri olan aspir; 80-100 cm arasında boylanabilmektedir.”diyen İl Müdürü Mehmet Aksoy, “Dikenli ve dikensiz formları bulunmakta olup, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içermektedir. Sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahiptir. Tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklindedir. Dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyası olarak kullanılır.”dedi.
Kırklareli’nde aspir üretiminin yapılmadığını belirten Aksoy, aspir üretiminin son derece kolay olduğunu kaydetti.
Kırklareli’nde aspir üretiminin rahatlıkla yapılabileceğini aktaran Aksoy, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “Tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunur. Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9, zeytinyağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir. Ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacının karşılanmasında yağlık bitkiler arasında değerlendirilebilecek olan aspir; aynı zamanda bölgemizdeki ağırlıklı ürün deseninin içerisinde önemli bir münavebe bitkisi olarak yer alabilir. Bölgemizde tarımı yapılmamasına rağmen bu bitkinin tarımı çok kolay yapılabilmektedir. Aspir tarımı için özel alet ekipmana gerek duyulmamaktadır. Toprak işlemeden harman ve hasada kadar geçen sürede ilimizde yaygın olarak yapılan hububat ve ayçiçeği tarımında kullanılan her türlü alet ekipman ile üretimi rahatlıkla yapılabileceğinden üreticiler açısından ilave bir yatırım maliyeti de gerektirmemektedir.”
Gündem
Yayınlanma: 26 Mayıs 2022 - 11:39
Aksoy, "Kırklareli'nde üretimi kolaylıkla yapılabilir"
Aspir konusunda oldukça tecrübeli olan Prf
Gündem
26 Mayıs 2022 - 11:39
İlginizi Çekebilir





